Martin-K-webbledartopp5-515x184

I dag onsdag presenterar Nordea sin interna utredning om bankens inblandning i Panama-skandalen. Utredningen bekräftar att banken inte följt riktlinjerna, vilket underlättat för skattesmitare att undanhålla skatt, skatt som skulle gått till vård, skola och omsorg.

Utredningen har granskat 129 av Nordeas ”strukturer” till ett värde av 2 150 miljoner kronor som administrerats genom advokatbyrån Mossack Fonseca och/eller har sitt säte i Panama.

Allt är inte pengar där Nordea hjälpt till att undanhålla skatt. Men denna gigantiska summa för endast 129 ärenden visar vidden av den kapitalackumulation som skett i samhället under senare år. Ett fåtal rika äger mer än vi någonsin kan föreställa oss.

Och flera av dem gör allt för att inte betala skatt som vi andra.

Vad ska vi då göra? Ja, antingen kan vi strunta i att de med störst tillgångar vägrar betala skatt och i stället som Sverigedemokraterna skylla allt på invandrare och flyktingar, eller som de borgerliga Allianspartierna skylla allt på de mest utsatta och med darr på rösten kräva hårdare tag mot det påstådda ”fusket” i socialförsäkringen. Ett fusk som varje seriös utredning avfärdar som försumbart.

Eller också inser vi att det är den skatt som undanhålls av samhällets allra rikaste som är avgörande och gör någonting åt dessa personers bristande laglydnad.

Vänsterpartiet föreslog nyligen en polisiär ”insatsstyrka” mot skattesmitare och vill avsätta 100 miljoner kronor för detta arbete. Det är ett utmärkt första steg.

S-MP-regeringen bör ställa sig bakom förslaget och gärna gå längre. Skattebrotten bland de extremt förmögna är ett överhängande och omedelbart hot mot vår välfärd. Dessa brott måste bekämpas i samhällets intresse.

Att försöka få Moderaterna att ställa sig bakom åtgärder mot skattesmitare är naturligtvis lönlöst eftersom Moderaternas kärnväljare återfinns just bland dessa skattesmitare.

Men om det hos Centern och Liberalerna finns några konstruktiva tankar om brottsbekämpning, vanliga människors säkerhet och välfärdens finansiering och fortlevnad bör de kunna inse hur nödvändigt det är med polisiära och rättsliga insatser för att förmå även de rika att betala skatt.