Om arbetsgivaren får lönerabatt för vissa anställda kommer inte fler jobb att skapas, men fler löner att sänkas, skriver Bert Alfson.

 

Vi hör allt oftare, från borgerliga politiker, att Sverige behöver fler ”enkla jobb”. Dessa ska skapas genom att man sänker lönerna för de ”enkla jobben” om arbetsgivarna i gengäld anställer invandrare, unga och arbetslösa.

Vad är då ”enkla jobb”? Bland annat ges exempel på Centerpartiets hemsida. ”Enkla jobb” är då bl.a. städare, hotell- och restaurangarbetare, hemservicepersonal, hamnarbetare, vaktmästare, fabriksarbetare m.fl.

Lönen för dessa jobb ska då sänkas och arbetsgivaravgiften tas bort de två första åren. Blir det då flera jobb om man gör detta? Kommer det att anställas t.ex. fler hamnarbetare? Knappast troligt. Åtminstone torde det bli marginellt med nya jobb.

Men det kommer att ske något annat! Hur många arbetsgivare tror du kommer att anställa en person till avtalsenlig lön + sociala avgifter och försäkringar när de i stället kan anställa en annan person för 5 – 10.000 kr mindre i lön och dessutom inte behöva betala sociala avgifter? Resultatet blir i stället att de personer som inte vill se sin lön sänkt och inte heller vill bli av med pensionsinbetalningar och andra sociala tryggheter kommer att bli utan jobb. Vad har vi då åstadkommit? Fler jobb? Nej. Färre arbetslösa? Nej. Bara sänkta löner för stora grupper av löntagare.

Allt fagert tal om att ”enkla jobb” ska ge ungdomar, invandrare och arbetslösa en väg in i arbetslivet och minska utanförskapet är bara trams. Det som det är frågan om är att skapa en ny ”underklass” som ska serva oss personer som redan från början har det väl förspänt.

Bert 008

Bert Alfson, samhällsdebattör 

Läs även: Omvänd revolution i Sverige