Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Barnarbete har blivit vanligare i Libanon till följd av flyktingströmmarna från kriget i Syrien, rapporterar världsfacket ILO. Det rör sig ofta om en form av skuldslaveri.

Barn i flyktingfamiljer blir tvungna att hjälpa till att försörja sin familj genom jordbruksarbete, men barnarbetet har också blivit tre gånger så vanligt bland libanesiska barn, bekräftar FN-organet Unicef.

Exakta siffror är svåra att ange, men antalet barn som inte går i skolan ger en uppfattning: Av närmare en halv miljon syriska barn går bara en tredjedel i skolan. 10 000 libanesiska barn hoppade av skolan i fjol. Ytterligare några tusen är frånvarande under skördesäsongen, berättar Sonia Khoury på Libanons utbildningsdepartement.

Just jordbruksarbete är ett farligt arbete för barn på grund av både bekämpningsmedel och jordbruksmaskiner, framhåller ILO.

I Libanon finns sedan länge en form av arbetsförmedlare som fördelar säsongsarbetare på jordbruken och tar en andel av deras lön för besväret. Nu har dessa förmedlare tagit makten över de informella flyktinglägren; om de boende inte arbetar för dem, får de inte bo kvar.

– Det är en form av skuldslaveri [bonded labour], säger Hayat Osseiran, ILO. Vilket är förbjudet i ILO-konvention 182 och oacceptabelt enligt alla humanitära normer och värderingar.