STOCKHOLM 2016-05-20 Annelie Nordstrˆm, avgÂnde ordfˆrande i Kommunal. Best :Arbetet Foto: Anders Wiklund / TT / Kod 10040

Annelie Nordström. Foto: Anders Wiklund/TT

Kommunals tidigare ordförande Annelie Nordström vill utbilda kommunpolitiker i personalpolitik. – De måste bli bättre på att förstå hur personalpolitik påverkar kvaliteten i en verksamhet, säger hon.

LÄS OCKSÅ Så ska Schyman locka LO-väljare

I slutet av maj lämnade Annelie Nordström ordförandeklubban i Kommunal. Nu sadlar hon om men behåller kontakten med politiken och välfärdsfrågor. Som konsult vill hon hjälpa partigrupper med kunskap om personalpolitik.

– Under mina år som Kommunals ordförande reste jag runt till väldigt många arbetsplatser och jag har sett att kunskapen om personalpolitik är väldigt tunn bland kommunpolitiker, säger hon.

När ämnet visstidsanställningar kommit på tal har många av politikerna sett ut som frågetecken, menar Annelie Nordström.

– De förstår inte hur andelen visstidsanställningar blivit fler. Svaret är så enkelt som att politiker måste hålla i budgeten och då måste verksamheter skära i kostnaderna.

Trenden är densamma, oavsett politisk färg i de kommuner hon besökt, berättar hon.

– Däremot har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ofta goda ambitioner. Vad kommunpolitiker måste förstå är att det krävs en långsiktig strategi för personalpolitiken och de måste se över antalet utbildningsplatser för olika yrken.

Under Almedalsveckan har Annelie Nordström bland annat pratat pensioner tillsammans med Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt Initiativ. Feministiskt Initiativ vill införa en lägsta garantipension om 11 800 kronor, vilket är EU:s fattigdomsgräns. Partiet vill även att en framtida pension grundar sig på yrkeslivets 20 bästa år.

– Det mesta som finns med i Fi:s pensionsprogram instämmer jag med till fullo.

Annelie Nordström, som tidigare bland annat varit landstingspolitiker för Socialdemokraterna, ska också medverka vid Fi:s kommundagar i september. Men på frågan om hon ska bli en av frontfigurerna för partiet vid valet, skrattar hon.

– Det är det inte alls frågan om. Jag vill föra samtal med alla partier och dela med mig av min kunskap.