LÄS OCKSÅ Moderaterna ordnade seminarium på krog utan kollektivavtal

Som Arbetet tidigare har skrivit valde Moderaterna att anordna sitt ekonomiska seminarium på en krog i Visby utan kollektivavtal.

Men flera andra arrangörer har valt att stå värd på samma krog, däribland Lärarnas Riksförbund.

Under veckan har Lärarnas Riksförbund, som är ett av Sacos medlemsförbund, arrangerat fyra seminarier på restaurangen som saknar kollektivavtal.

– Vi har anordnat seminarier på samma restaurang tidigare år och då har de haft kollektivavtal. Men efter att vi tecknade årets avtal bytte restaurangen ägare, säger Helena Linge, kommunikationschef på Lärarnas Riksförbund.

– Vi hade ett samtal med den nya ägaren om vikten med kollektivavtal men ägaren hänvisade till att det var ett familjeföretag, fortsätter hon.

Lärarnas Riksförbund upphandlade årets avtal redan förra sommaren och när det stod klart att den nya ägaren inte hade kollektivavtal var bra lokaler med kollektivavtal redan uppbokade för årets politikervecka, förklarar Helena Linge.

– Givetvis gör vi en översyn av kollektivavtal varje gång vi gör olika arrangemang. Det är oerhört viktigt för oss.

Ett av seminarierna som anordnades av Lärarnas Riksförbund hade LO och Lärarförbundet som medarrangörer.

– Vi hänvisar till Lärarnas Riksförbund i den här frågan. Det är deras lokal, skriver Lärarförbundets presstjänst i ett mail till Arbetet.

LO:s politiska sekreterare Nina Andersson Brynja kommenterar seminariets placering så här:

– Vi är supernoga att företag som vi samverkar med har kollektivavtal, det är en kärnfråga för oss. Men på något sätt har rutinerna brustit gällande detta specifika fall.