Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Protestors demonstrate against the free trade agreements TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) and CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) during an EU summit in Brussels, Belgium on Thursday, Oct. 15, 2015. European Union heads of state meet to discuss, among other issues, the current migration crisis. (AP Photo/Martin Meissner)

Foto: Martin Meissner/TT

Europafacket vill att parlamenten i EU-länderna ska få rösta om det nya frihandelsavtalet mellan EU och Kanada, CETA, som EU-kommissionen väntas besluta om i dag. Facket anser att avtalet inte ger tillräckligt skydd för anställdas rättigheter.

– CETA bör underställas de nationella parlamenten därför att det är så kontroversiellt, säger Europafackets generalsekreterare Luca Visentini. Det arbetsrättsliga skyddet i avtalet är inte tvingande, utländska investerare får VIP-regler, och det undantar inte offentliga tjänster från frihandeln.

Som Arbetet Global har rapporterat finns en utbredd skepsis mot CETA bland de facken i de europeiska länderna, inte minst Tyskland. Och precis som frihandelsavtalet mellan EU och USA (TTIP) väckte CETA farhågor på LO-kongressen i juni i år, vilket Kommunalarbetaren har rapporterat om.

Förutom att det saknas bindande skydd för anställdas rättigheter handlar oron om att utländska investerare kan processa mot länder vars lagstiftning sätter käppar i hjulet för dem.

EU-kommissionen betonar att det nya handelsavtalet med Kanada, som blev klart 2014, kommer att underlätta för europeiska företag som vill handla med Kanada och investera där, vilket gynnar sysselsättningen inom EU.

Mårten Martos Nilsson