Foto: Hadi Mizban/TT

Fler än 200 människor dödades i gårdagens självmordsdåd i Bagdad, vilket gör attentatet till årets hittills dödligaste i den irakiska huvudstaden.

Tre dagars landssorg har inletts i Irak. Det var tidigt på söndagen som en lastbil fylld med sprängämnen exploderade i ett shoppingområde i stadsdelen Karrada, där mängder av människor var och handlade inför slutet på fastemånaden ramadan.

Den sunnimuslimska extremiströrelsen Islamiska staten (IS) har tagit på sig dådet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Över 200 människor dödades i attacken, rapporterar AFP med hänvisning till irakiska myndigheter. Det gör dådet till ett av de dödligaste någonsin i landet. Det väntas ta flera dagar att få fram alla kroppar ur rasmassorna.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi utlyste tre dagars landssorg när han i går besökte platsen för självmordsdådet, och han har lovat att straffa förövarna. Han har även beordrat förändringar i säkerhetsarbetet i huvudstaden.

Attentatet skedde en vecka efter det att irakiska säkerhetsstyrkor återtog staden al-Falluja från IS. Mosul är nu den enda staden i Irak som fortfarande kontrolleras av extremiströrelsen.