Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

image001

Sverigedemokraterna uppmanar regeringen att driva på för ett socialt protokoll i EU men samtidigt vill partiet inte ha ett sådant.

LÄS OCKSÅ Fler länder vill ha socialt protokoll

Sverigedemokraternas kommer med dubbla besked om sin syn på ett socialt protokoll. Partiet vill inte ha ett socialt protokoll, samtidigt vill de att regeringen ska jobba för att ett sådant införs i EU.

Den 27 juni angriper Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, Jonas Sjöstedt på sin Facebooksida. Efter Brexit-omröstningen uppmanar Vänsterpartiets ledare att regeringen ska pressa på för att ett socialt protokoll införs i EU, vilket innebär att fackliga rättigheter ska väga tyngre än fria rörligheten.

Mattias Karlsson (SD) rasar mot förslaget. Han anser att Vänsterpartiet endast ”poserat som EU-kritiker”. På Facebook skriver han att Sjöstedts krav leder till att EU får ”mer makt över medlemsländernas arbetsrätt”. Sverigedemokraternas linje då är att något socialt protokoll inte ska införas.

Dagen efter håller EU-nämnden möte inför att statsministern ska resa till EU:s toppmöte och vara med och påverka den framtida utvecklingen i Europa efter Brexit.

På det mötet så kräver Mattias Karlssons partikamrat Johnny Skalin att regeringen ska pressa på för att införa ett socialt protokoll. De intar därmed samma ståndpunkt som Vänsterpartiet som de kritiserade dagen innan. Då Johnny Skalin tog upp frågan sa han:

– Det är ett ypperligt läge att diskutera de sakerna just nu, sa han och fortsatte:

– Varför bara införa ett socialt protokoll? Riv upp hela utstationeringsdirektivet också!

Partiet uppmanade därmed regeringen att pressa på för ett socialt protokoll. I dag förtydligar Johnny Skalin för Arbetet Global att Sverigedemokraterna är emot ett socialt protokoll men att skälet till att han krävde att regeringen ändå skulle försöka gå igenom det på EU-nivå var att han ville att Socialdemokraterna skulle vara trogna sitt vallöfte.

– Jag kritiserar Socialdemokraterna för att de inte vågar driva sin egen politik, säger Johnny Skalin.

LÄS OCKSÅ Så ska facken driva igenom socialt protokoll

Vänsterpartiets Jens Holm som också deltog i EU-nämndens kallar Sverigedemokraternas linje om ett socialt protokoll för ”helt opålitligt”.

– Som vanligt vänder de kappan efter vinden. På EU-nämnden hörde Johnny Skalin att det blev tryck i frågan och just då ställde han sig på samma sida som oss. Men Sverigedemokraterna är inte arbetarrörelsens vänner, tvärtom. De försitter inte ett tillfälle att göra upp med Moderaterna om den ekonomiska politiken och andra viktiga politik områden, säger Jens Holm.

Inför EU-nämnden sa Stefan Löfven (S) att han vill ha ett socialt protokoll och att han är redo att kräva det då EU-fördraget ska förändras men att han inte tänker kräva att fördraget ska göras om just nu.

Erik Larsson