STOCKHOLM 20160615 Telekomfˆretaget Ericssons huvudkontor i Kista Foto Jonas Ekstrˆmer / TT / kod 10030

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sveriges Ingenjörer på Ericsson kräver högre löner. Men det vägrar företaget att gå med på. I ett internt mejl riktar nu fackförbundet kritik mot högsta ledningens lönevillkor.

Före midsommar bröt löneförhandlingarna mellan Ericsson och företagets ingenjörer samman. Akademikerklubben på Ericsson, som samlar medlemmarna i Sveriges Ingenjörer, är missnöjda med företagets ovilja att förhandla om de anställdas löner.

I ett brev som SvD Näringsliv har tagit del av skriver klubben bland annat ”Vi ser dock en tydlig vilja från företaget att på bred front hålla nere de svenska ingenjörslönerna, en minst sagt utmanande ståndpunkt i skenet av högsta ledningens uppmärksammade villkor under senare år”.

Villkoren som Akademikerklubben syftar på handlar bland annat om ledningens löneersättningar, där exempelvis vd Hans Vestberg fick ett lönepaket värt sammanlagt 61 miljoner kronor i fjol, enligt SvD Näringsliv.

– Det är ett internt medlemsbrev som någon skickat till tidningen. Vi ger inga kommentarer, säger Akademikerklubbens ordförande Stefan Hasselgren.

Vad är nästa steg nu för er?
– Efter semestern kan företaget välja att sätta sig ned igen och förhandla eller sätta ensidiga löner. Vi har ett rådande processavtal med en stupstock om 2 procent men det betyder fortfarande att lönerna ska sättas i ett samtal mellan chef och medarbetare.

Vilka är era krav?
– Det vill jag inte gå in på.

Ericssons pressavdelning kommenterar löneförhandlingen i ett mejl till Arbetet.

”Det är olyckligt att vi inte lyckats nå en överenskommelse med Akademikerna. Med övriga fackliga organisationer pågår förhandlingar och vi bedömer att vi kan träffa överenskommelser i denna eller nästa vecka.”