Foto: Susanne Lindholm/TT

Trots över ett halvårs försök har Unionen inte fått något avtal med Facebook, som sedan tre år driver en jättelik datahall i Luleå. Facebook har tidigare under lång tid hållit sig undan och inte velat träffa facket.

LÄS OCKSÅ Facebook ska ställa upp på diskussion om avtal

Unionen har nu lagt locket på och vill inte informera om hur samtalen med Facebook framskrider. Förbundet visar mycket tålamod när de närmat sig globala IT-jättar som saknar avtal. I kontakterna med Microsoft dröjde det ett och halvt år innan ett kollektivavtal var undertecknat.

– Vi återkommer när vi har något nytt att berätta, säger Sara Hedman, förhandlare på Unionen.

Facebook fick mycket stöd av samhället när den stora datahallen etablerades i Luleå. Företaget tog emot 100 miljoner kronor i etableringsstöd. Men trots sin devis ”vi tror att en mer öppen värld är en bättre värld”, har ansvariga i Sverige hållit sig undan när Unionen sökt kontakt. Platschefen i Luleå har dolt sina kontaktuppgifter och inte haft ens haft någon offentlig Facebooksida, som 1,3 miljarder andra användare har.

­– Vi har inte hittat någon lokal representant, konstaterade Ulf Solhall i Arbetet i november förra året.

LÄS OCKSÅ Facebook gömmer sig – och har inte kollektivavtal

Förbundet tvingades skriva till bolagets Europakontor i Dublin för att få namn på ansvarig för datacentralen i Luleå. När de fått besked åkte Ulf Solhall ut till anläggningen och lämnade namn och telefonnummer. Först då ringde den skygge platschefen upp.

När Arbetet nådde platschefen per telefon i november förra året ville han inte svara på några frågor. Han hade en ledig dag och hänvisade till en PR-firma med ansvar för Facebooks presskontakter.

Unionen är vant att lirka med datajättar. Innan Microsoft i Sverige slöt avtal för fem år sedan hade diskussionerna förts med dem i över ett år. Just IT-branschen är speciell förklarade ombudsmannen Kari Andersson för förbundets tidning Kollega.

– De flesta företagen är utlandsägda och har inte kollektivavtal som Sverige. Det är också en bransch som inte har lika etablerad facklig tradition. Vi ville visa företaget vidden av ett kollektivavtal, sa hon till tidningen när avtalet var undertecknat.