Foto: Sang Tan/TT

Skanska UK och sju brittiska byggföretag har betalat över en halv miljard kronor till de brittiska arbetare som svartlistades i ett hemligt register, skriver Byggnadsarbetaren.

Ett 40-tal företag registrerade i hemlighet arbetare som vågade ställa kritiska frågor och vågade lyfta säkerhetsfrågor. Drygt 3200 registrerades. I och med att de hamnade på listan fick de svårare att sedan få nytt jobb och registret användes flitigt av bland annat Skanska UK.
Svartlistningen pågick fram till 2009. Denna sommar skulle rättegång hållas.

Men i sista stund blåstes domstolsförhandlingarna av. Sju år efter att svartlistningen uppdagades har företagen och arbetarna har nått en uppgörelse, skriver tidningen Byggnadsarbetaren.

Sammanlagt landar ersättningarna på uppskattningsvis runt 590 miljoner kronor och vissa arbetare får över två miljoner kronor, enligt brittiska fackförbundet GMB.
– Det är en väldigt stor seger, vi är alla väldigt glada för den. För sju år sedan vägrade företagen be om ursäkt, de vägrade att erkänna sin inblandning och att erbjuda oss en penny i ersättning, säger ingenjören Dave Smith till Byggnadsarbetaren.

Han var en de dem som fanns i registret, var en av initiativtagarna till The Blacklist Support Group, som kom till för att stödja de arbetare som haft svårt att få jobb på grund av att de registrerats.