Från gjuteriet i Hälleforsnäs. Foto: Eva Wernlid

Från gjuteriet i Hälleforsnäs. Foto: Eva Wernlid

1659 grundades bruket i Hälleforsnäs. Då göts det kanoner, senare jordbruksmaskiner, vedspisar, grytor, radiatorer och rör. Under 1960-talet arbetade 1 000 personer där. 2010 gick gjuteriet i graven. I sommar pågår utställningen Före och efter rivningen – Fotografier från gjuteriet i Hälleforsnäs av fotografen Eva Wernlid.

– Det är egentligen en sorglig historia, säger hon, som dokumenterat gjuteriet före, under och efter dess rivning 2015–2016.

Eva Wernlid är själv intresserad av hur bruken formar samhällen och gillar att dokumentera sin närmiljö (har också gett ut en bok tillsammans med skribenten Pia Roxell om Stockholmsförorten Skarpnäck där hon bor).

När hon köpte ett sommarhus i Hälleforsnäs kom hon i kontakt med de tidigare gjuteriarbetarna som nu driver Hälleforsnäs Gjuterimuseum. Utställningen, som visas där, kom till genom ett samarbete med dem.

Deras ambitioner fascinerar henne och den viktigaste frågan är, tycker hon:

– Vad ska hända med platsen? Vad gör man av en bruksort körd i botten?

Det gamla kolhuset är redan teater.