I augusti tar Lena Hennel över som nyhetschef på Arbetet efter Anders Lignell, som är på väg att gå i pension.

1. Vad lockar med Arbetet?
– Arbetslivet är ett journalistikens Klondyke med tunga ämnen ur ett samhällsperspektiv och samtidigt väldigt vardagsnära frågor. Min, och den nya chefredaktören Yonna Walterssons, ambition är att Arbetet ska vara nyhetsledande på området. Jag hoppas, med hjälp av en mycket erfaren redaktion, kunna vässa journalistiken både i papperstidningen och på nätet.

2. Du har lång erfarenhet från tidningsbranschen. Hur tycker du att arbetsmarknadsbevakningen i massmedia har förändrats?
– Med tanke på att jobbfrågan är politiskt het och att läget på arbetsmarknaden är turbulent förvånas jag över att många medier har bantat sin bevakning. Behovet av en kvalificerad journalistik är stort. Det är vad Arbetet levererat och tänker leverera.

3. På SvD har du bland annat varit chef för politik- och EU-redaktionen. Blir det mer politik i Arbetet framöver?
– Politiken spelar roll för många av de frågor som tidningen bevakar. Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson får räkna med en närgången granskning.

4. Arbetet ingår i ett Mediehus med fackliga ägare. Kan Arbetet skriva lika kritiskt om exempelvis ett LO-förbund som SvD kan?
– Självfallet. Jag älskar begreppet konsekvensneutralitet. Som journalist lever du farligt om du börjar springa andras ärenden.

Lena Hennel

• År i yrket: närmare 30.
• Bakgrund: ”Reporter och chef på SvD i stort sett hela mitt yrkesverksamma liv.”
• Övrigt: Har tillsammans med Lova Olsson skrivit boken Humlan som flyger – berättelsen om Stefan Löfven. Har suttit i Pressens opinionsnämnd.
• Intressen: ”Fotboll på alla nivåer. Efter sistaplatsen i LO Mediehusets EM-tips förefaller det emellertid dags att hitta ett nytt intresse.”