Foto: Thibault Camus/TT

Med 185 röster mot 156 röstade franska senaten igenom den omstridda arbetsmarknadsreformen som orsakat stora gatuprotester över hela Frankrike.

Tusentals demonstranter protesterade i Paris strax innan omröstningen igår, tisdag. Precis som så många gånger förr blev det våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, uppger Reuters.

De senaste fyra månaderna har det varit omfattande protester mot socialistregeringens nya arbetsmarknadsreform ”El Khomri-lagen” som är döpt efter franska arbetsmarknadsministern.

Regeringen vill förlänga arbetstiden för vissa yrkesgrupper samt göra det lättare för företag att säga upp anställda. Förhoppningen är att det ska leda till att fler får fasta jobb.

En folkrörelse, Nuit Debout, har växt fram i protest mot beslutet och franska facket CGT har opponerat sig kraftigt. Som Arbetet tidigare skrivit har demonstrationer mot den nya lagen hållits runt om i Frankrike.

Efter protesterna har regeringen gjort vissa eftergifter, men kritikerna menar att de inte varit tillräckliga. I går antog franska senaten den nya lagen, skriver den franska tidningen Le Monde.

 

LÄS OCKSÅ

Franska protester märks i hela samhället 

Över 60 000 i franska protester

Strejk och skolockupationer mot ny fransk lag