STOCKHOLM 20141217 Tv lÂgstadieelever i Ârskurs 2 r‰cker upp handen under en lektion i Sofia skola Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

Foto: Jessica Gow/TT

Vill du ha ett säkert jobb? Satsa på skola eller vård och omsorg. Men även gymnasieskolans yrkesprogram banar vägen till en trygg arbetsmarknad, enligt ny rapport från Arbetsförmedlingen. 

Sysselsättningstillväxten är bred och stiger i år med 75 000 personer. I princip alla yrkeskategorier, 200 stycken, som Arbetsförmedlingen har kartlagt till och med nästa sommar är i behov av nyrekryteringar. Det som avviker är jobb inom naturbrukssektorn, liksom tillverkningsindustrin.

– Det råder rekordstor brist på lärare och vårdpersonal. Många har svårt att rekrytera och det håller tillbaka jobbtillväxten. Långsiktigt måste intresset för dessa utbildningar öka, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Han konstaterar att bristen på personal är så pass stor att jobbchanserna också ökar för nyutbildade. Svårast att etablera sig på arbetsmarknaden har utbildade inom kultur, media och design.

Däremot är det stor brist på anställda inom de yrkeskategorier som finns representerade i gymnasieskolan, såsom programmen industriteknik, fordon- och transport och bygg- och anläggning.

– Vi ser brist på dessa yrken under många år framöver. Men det är fortsatt mycket svårt för dem som inte har fullföljt gymnasiet. Välj gärna ett yrkesprogram – men gå klart utbildningen, uppmanar Håkan Gustavsson alla unga.