FILE - In this Monday, May 9, 2011 file photo, EU flags fly at the European Commission headquarters in Brussels. . The European Union has won the Nobel Peace Prize, it has been announced on Friday, Oct. 12, 2012. (AP Photo/Yves Logghe, File)

Foto: Yves Logghe/TT

Portugal och Spanien är också på väg att skriva under den internationella allians mellan fack och socialdemokratiska partier som ska trumfa igenom ett socialt protokoll då EU bestämmer sig för att skriva om sitt fördrag.

Bakom de storpolitiska kulisserna stretar fack och socialdemokratiska partier i Europa på med ett alliansbygge.

Målet är att få de socialdemokratiska partierna i Europa att endast gå med på förändringar i EU:s fördrag (motsvarande grundlag) om det finns ett socialt protokoll som stärker fackliga rättigheter.

Redan i dag finns det en allians mellan fack och partier i Sverige, Österrike och Tyskland.

– Nu räknar vi också med att både Portugal och Spanien kommer med, säger Johan Danielsson, EU-expert på LO.

Hans säger att de Spanska socialdemokraterna PSOE och facket UGT har deklarerat att de vill ingå i alliansen.

– Det har även det portugisiska facket UGT (samma namn som de spanska) gjort. Den bedömning vi gjort efter kontakter med socialdemokraterna i Portugal är att även de kommer att ansluta sig, säger han.

Nästa vecka, den 6 juli, möts den internationell arbetsgruppen i som arbetar med alliansbygget i Stockholm. Under hösten planeras ett större möte i Sverige där topparna för fack och socialdemokratiska partier från flera länder i Europa ska träffas.

Kraven på fördragsförändring kommer i en känslig tid. EU-samarbetet är i gungning efter omröstningen i Storbritannien.

Spekulationer är full gång ifall fler länder kommer att lämna unionen. Samtidigt som en politisk storm drar över Europa lyfts också frågan om EU nu ska göra om fördraget.

Vissa varnar för en fördragsändring. De hävdar att det leder till en skur av krav.

Flera länder vill se begränsningar av den fria rörligheten, andra förändringar av migrationspolitiken och i öst- och centraleuropa höjs rösten för att minska EU-kommissionens makt.

Andra hävdar tvärtom, att en ändring i Lissabonfördraget, skulle kunna gynna Europasamarbetet.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har redan gått ut och krävt att den socialdemokratiskt ledda regeringen med kraft ska driva att EU passar på att öppna EU-fördraget då Storbritannien lämnar unionen.

Enligt Sjöstedt visar det brittiska valresultatet att det finns ett stort folkligt missnöje mot EU. Vänsterpartiet kopplar missnöjet till lönedumpning och utbredningen av otrygga anställningar som lett till att arbetare ställts mot arbetare.

Socialdemokraterna har också inför valet lovat att de ska kräva ett socialt protokoll då EU ska göra om fördraget.

Lissabonfördraget trädde i kraft 2009 och ledde till att Europaparlamentet fick mer makt och att reglerna för omröstning ändrades i rådet där EU-ländernas regeringar ingår. Dessutom infördes en permanent ordförande i Europeiska rådet och en utrikesrepresentant för EU.

Fördraget ändrades senaste 2013 då Kroatien gick med i EU.

LÄS OCKSÅ:

Så ska facken driva igenom socialt protokoll

Erik Larsson