Foto: Viktor Fremling/WorldSkills Sweden

Foto: Viktor Fremling/WorldSkills Sweden

Det svenska laget i Yrkes-EM i Göteborg i december är i det närmaste klart. 32 svenska ungdomar kommer att tävla när ett internationellt yrkesmästerskap för första gången avgörs i Sverige.

– Ett par tävlande i floristernas och trädgårdsanläggarnas tävling är inte uttagna ännu, men i övrigt är laget klart, säger Jonas Persson, pressansvarig för yrkeslandslaget som under onsdagen publicerar namnen på dem som ska representera Sverige.

De som ingår i den svenska truppen har visat vad de kan genom att vinna yrkes-SM, antingen i Umeå 2014 eller i Malmö i maj 2016. Åtta-nio deltagare har redan internationell erfarenhet från Yrkes-VM i Brasilien 2015. Bland dem Oskar Johansson, som tävlar i plattsättning.

– Erfarenheten från VM är guld värd. Jag vet hur jag fungerar under press, säger Oskar Johansson, som beskriver den tre dagar långa tävlingen som ett både fysiskt och psykiskt kraftprov.

Plattsättarna kommer att sätta två väggar och ett golv. De får se mönstret i förväg och kan alltså träna på det – vilket behövs, eftersom mönstret innehåller många runda och diagonala skärningar av plattorna som en nybörjare aldrig skulle klara. Men när det är dags för EM kommer upp till 30 procent av mönstret att ändras för att tvinga de tävlande att fatta beslut under tidspress.

– Jag kommer att träna tre dagar i veckan på att sätta mönstret, riva det och sätta det igen, säger Oskar Johansson. Sista månaden före EM tar jag ledigt från jobbet på Bergdahls Mureri och kakel i Borås för att träna på heltid.

Fanny Saxberg, som vann Yrkes-SM för undersköterskor i maj i år, träffar en av sina två tränare i morgon, torsdag, för att lägga upp träningen inför EM. Hon har inte tävlat internationellt tidigare, och är både glad och nervös inför uppgiften.

– Det är stort att få representera vården i Sverige, säger Fanny Saxberg i en paus i arbetet på akuten i Trollhättan.

– Jag vet ingenting om mina konkurrenter i EM, men det finns skillnader mellan länderna i hur man tar hand om patienter, det vet jag från klasskompisar i gymnasiet som gjort praktik utomlands. Vi i Sverige är bra på hygien. Men de andra länderna är säkert duktigare än jag på något annat.

Yrkes-EM, som avgörs på Svenska Mässan i Göteborg den 1 – 3 december, väntas locka omkring 30 000 besökare. Ungefär 500 tävlande, som inte får vara äldre än 23 år, kämpar om EM-titeln i 35 yrken.