Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Turkish rescue services gather outside Istanbul's Ataturk airport, Tuesday, June 28, 2016. Two explosions have rocked Istanbul's Ataturk airport, killing several people and wounding scores of others, Turkey's justice minister and another official said Tuesday. A Turkish official says two attackers have blown themselves up at the airport after police fire at them. The official said the attackers detonated the explosives at the entrance of the international terminal before entering the x-ray security check. (AP Photo/Emrah Gurel)

Foto: Emrah Gurel/TT

41 personer har dödats och många har skadats i attacker på Turkiets största flygplats. Premiärminister Binali Yildirim uppger att de första fynden tyder på att IS ligger bakom dådet.

Tre självmordsbombare öppnade först eld på flygplatsen och sprängde sig sedan i luften, uppger premiärministern några timmar efter attacken på flygplatsen Atatürk i Istanbul.

– Det var en enorm explosion, extremt högljudd. Taket rasade in. Det är fruktansvärt inne i flygplatsen, du kan inte känna igen den, skadorna är så stora, sade Ali Tekin till Reuters.

Han var i ankomsthallen och väntade på en gäst när attacken hände. Ingen grupp eller organisation har ännu tagit på sig dådet. Uppgifterna om att terrorgruppen IS ligger bakom har inte bekräftats officiellt.

Enligt turkiska myndigheter var de flesta av offren turkiska medborgare, men det fanns även utlänningar bland dem, rapporterar Reuters. Inrikesdepartementet uppger att inga bomber exploderade inne i flygplatsbyggnaderna. En av explosionerna ska ha skett på trottoaren utanför utrikesterminalen och den andra vid en säkerhetskontroll vid infarten till flygplatsen. CNN Türk har även rapporterat om skottlossning från en parkeringsplats.

Sveriges regering fördömer dåden.

– Vi fördömer å det kraftigaste detta fega, fega våldsdåd, säger statsminister Stefan Löfven.

– Än en gång har vi sett hur terrorister slår till mot människor som befinner sig i helt oskyddade situationer.

Löfven understryker samtidigt hur viktigt EU-samarbetet mot terrorism är.

Flygplatsen Atatürk i Istanbul är Turkiets största med 61 miljoner passagerare årligen, vilket gör den till en av de mest trafikerade i världen. Efter attackerna förbjöds alla flygningar till och från flygplatsen, men under natten uppgav premiärminister Binali Yildirim att flygtrafiken hade återupptagits.

Vita huset och President Barack Obama fördömer den ”avskyvärda” bomb- och vapenattacken, och uttalar sitt ”orubbliga” stöd för Turkiet.

”Den internationella flygplatsen Atatürk, precis som Bryssels flygplats som attackerades tidigare i år, är en symbol för internationella relationer och de band som binder oss samman”, sade en talesman för Vita huset i ett uttalande.

Terrorforskaren Hans Brun tycker att det är för tidigt att spekulera kring dådet, men säger att beteendet inte liknar PKK:s nuvarande beteendemönster, då de sällan ger sig på civila mål. Därför fokuserar han i första hand på olika jihadistiska grupper eller utbrytargrupper från PKK.

Han anser att en möjlig tolkning är att dådet är ett sätt för IS, som just har förlorat al-Falluja i Irak, att göra sig påminda.

– Det är en tänkbar tolkning utifrån det vi vet just nu. Vi har sett liknade attacker i Jordanien och Libanon de senaste dygnen som inte har fått lika mycket uppmärksamhet i Skandinavien. Det kan handla om att man vill göra sig påmind och visa att man fortfarande har kapacitet och förmåga att agera, säger Brun till TT.

Han har själv varit på flygplatsen många gånger och har alltid uppfattat säkerheten som väldigt bra.

– Det är verkligen sorgligt och beklämmande att folk kommer till skada, säger han.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömer attacken mot flygplatsen i starka ordalag. Syftet är helt klart ett försök att underminera Turkiet genom att utgjuta oskyldiga människors blod, säger presidenten enligt Reuters.

”Om stater, och hela mänskligheten, inte går samman och för en gemensam kamp mot terrororganisationer, kommer alla möjligheter som vi fruktar besannas en efter en¡, säger han i ett uttalande.

Fakta: Våldsdåd i Turkiet

Några av de senaste våldsdåden i Turkiet:

• 7 juni: Elva personer dödas i ett bombdåd mot en polisbuss i centrala Istanbul. Den kurdiska separatistgruppen TAK (Kurdistans frihetsfalkar) tar på sig dådet.

• 8 juni: Tre poliser dödades och mer än 30 personer skadades när en bilbomb exploderade i Midyat i sydöstra Turkiet. Regeringen skyller på kurdiska PKK-gerillan.

• 27 april: Ett tiotal personer skadades när en självmordsbombare sprängde sig i Bursa i nordvästra Turkiet.

• 12 april: En soldat dödades och ett 20-tal skadades vid ett attentat mot säkerhetsstyrkornas bas i Hani i sydöstra Turkiet.

• 19 mars: Flera människor dödades och ett 30-tal skadades i ett självmordsattentat i Istanbul.

• 13 mars: Ett 30-tal personer dödades i ett bombdåd i Ankara.

• 12 januari: Elva tyska turister dödades, då en självmordsbombare utlöste en sprängladdning i den historiska stadsdelen Sultanahmet.

TT/AFP/Reuters

* Dödstalen har uppdaterats.