GERMANY, LEIPZIG : Swedish contestant Nils-Hugo Lindstrˆm competes during the exercise in skill "Landscape Gardening" at "WorldSkills Leipzig 2013" at the convention center on July 4, 2013 in Leipzig, central Germany. AFP PHOTO / RONNY HARTMANN Code 442

Foto: Ronny Hartmann/TT

Nästa år arrangeras Yrkes-VM i Förenade Arabemiraten. Transport och Byggnads nobbar tävlingen på grund av landets bristande respekt för mänskliga rättigheter. Men LO vill driva frågan förhandlingsvägen.

LÄS OCKSÅ Transport nobbar yrkes-VM

För sex år sedan utsågs emiratet Abu Dhabi till arrangör av WorldSkills 2017. Här ligger Förenade Arabemiratens regering och här pågår ständigt kränkningar av mänskliga rättigheter.

På världsfacket ITUC:s så kallade rättighetsindex hamnar landet i bottenskiktet över länder där arbetstagare i störst utsträckning drabbas av hot, avsked, fängelse, tortyr och sexuella trakasserier.

LO-förbunden Transport och Byggnads vägrar nu skicka tävlande till Abu Dhabi i sina respektive yrkesgrenar. Men LO, som tillsammans med Skolverket, regeringen och Svenskt Näringsliv, samverkar kring WorldSkills, är av annan uppfattning.

– Vi tror inte att vi kommer ändra den usla situationen i landet genom att bojkotta tävlingen. Vi genomför nu ett massivt pådrivningsarbete kring mänskliga rättigheter internt i Worldsskills organisationen och inför resan ska alla tävlande få information om situationen i landet, säger Jonas Ivman, ombudsman på LO och lagledare under kommande Yrkes-VM.

Egentligen var det Spanien som skulle arrangera nästa års WorldSkills, men när landet drogs sig ur på grund av den ekonomiska krisen var det bara Abu Dhabi som tackade ja till uppdraget.

– Visst, det är för jäkligt att de får ha hand om sådana här tävlingar. Vi får se till att agera så att det inte upprepas. Och vi ska se till så att de även respekterar kön och alla typer av arbetskläder under tävlingen, säger Jonas Ivman och fortsätter:

– Sverige har oftast haft en kvinnlig fanbärare och det ska vi ha även där.