IMG_5496

Foto: Charlotta Kåks Röshammar

Sommar är lika med böcker – här är några pärlor i vårens utgivning.

LÄS OCKSÅ Läs om mord i midsommar – Bengt Eriksson bästa deckartips

Det går inte att komma ifrån vårens läsupplevelse, Elena Ferrantes Min fantastiska väninna (översättning Johanna Hedenberg) om de intelligenta superflickorna som snirklar sig fram i det napolitanska 50-talsvimlet och parerar samhällets förväntningar. Gestaltningen av flickorna är så ovanligt nyanserad och insiktsfull att det känns som om den levererar alla svar på frågor om identitet, vänskap, klass och kön.

Berättaren Elena befinner sig ett halvt steg bakom ouppnåeliga Lila, men det är faktiskt Lila som fäller repliken ”min fantastiska väninna” om Elena. I augusti kommer också del två, Hennes nya namn, på svenska.

Chris Kraus feministklassiker I love Dick smälter in i samtiden när den nu ges ut på svenska, trots att den har närmare 20 år på nacken. Huvudpersonens kärlek till Dick blir en intrikat, rolig och sorglig metahistoria om makt, förnedring, och om ”den enda frågan” som romanens Chris skriver: ”Vem som får tala och varför”.

Ny på svenska är också Lucia Berlins läsvärda novellsamling Handbok för städerskor.

I De fördrivna av Negar Nasah har en familj lämnat Sverige för en drömtillvaro på Sicilien. Men går det att leva till soundtracket av vildsparris, tiramisu och mimosaträd så nära Medelhavets flyktingkatastrof?

Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse är en fin, rolig och brokig samling arbetarskildringar som luktar hummersoppa och nybakat bröd. En bageriugn skriker: Jobba-jobba-jooo-oooba, vd:ns icke-beslut beskrivs som tyst kunskap, volontärer från ”Alkemister utan gränser” attackeras och en aktivist för yttrandefrihet och valars väl förirrar sig i Henrik Johanssons dikt och prosa.

I Trottoaren i Teheran ger oss Pär Fredborn Larsson en inblick i livet med konst och kultur bakom neddragna gardiner, det ständigt närvarande förtrycket hindrar inte gästfrihet, innerlighet, drömmar. Intressant är också beskrivningen av synen på hur vindar kan ta kontroll över männi-skor.

Så här i EM-tider måste nämnas Olof Lundhs Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll. Beundransvärt orädd går han hårt åt bland annat Svenska fotbollförbundet och det är bara att hoppas på förändringar.  Om Lundh främst är nyhetsreporter så finns berättarglädjen i Erik Nivas Känner ni vibbarna – fotbollen och det nya Sverige.

För den vågade barnboksläsaren rekommenderas Sommarlovet av Charlotta Björnulfson: ”Alla ska på läger i dag, utom Alf som är lite svag” (totalinlindad i bandage). Därefter blir barnen, ett efter ett, brutalt huvudperson i det klassiska skämtet ”Alla barnen …”.

Och för den som vill ha en annan lättläst inledning på sommaren: fina och lärorika Feminismens ABC-bok av Lisa Mattisson och Moa Hoff.