Zandra Frost. Privatfoto

Zandra Frost. Privatfoto

Zandra Frost blev utan a-kassa efter fackligt arbete. Nu kräver hon krafttag från LO-förbunden i frågan. – Folk känner inte till reglerna trots att de har jobbat fackligt i många år, säger hon.

LÄS OCKSÅ Ledare: Skandal att liv krossas på grund av fackligt arbete

LO-kongressen tog före midsommar beslut om att fortsätta arbetet med att verka för att fackliga uppdrag ska vara a-kassegrundande om man blir arbetslös. Så löd kongressens beslut även 2012 och Zandra Frost, administratör på Seko väg och ban, menar att det går för sakta.

– När de säger att de ska fortsätta jobba för något då vet man att det inte räcker. Det krävs en bra facklig-politisk samverkan.

Zandra Frost fick bara a-kassa för 30 timmar när hon jobbade heltid på nummerupplysningen 118 100 i Östersund som stängde. Detta på grund av sitt fackliga engagemang. Det var fyra år sedan.

Efter det kantades arbetslivet av hinder men det fackliga engagemanget bestod. På ett callcenter engagerade hon sig för Unionen, men då fick hon sparken.

– Arbetsgivaren hävdade att jag brydde mig om saker som jag inte hade med att göra och eftersom jag var anställd via ett bemanningsföretag fick jag lämna.

Därefter väntade jobb på Arbetsförmedlingen innan hon hamnade på Seko ban och väg som administratör. I dag ser hon det som en av sina viktigaste uppgifter att informera om att fackligt arbete utanför arbetstid inte ger a-kassa.

– Alla förbund måste bli bättre på att informera och verkligen bestämma sig för att detta är en viktig fråga att driva, säger Zandra Frost.

LÄS OCKSÅ

Jobbade fackligt och blev av med a-kassan