Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Colombias regering och vänstergerillan Farc kommer idag att skriva under en definitiv vapenvila, ett stort steg mot att få slut på Latinamerikas längsta inbördeskrig.

”Vi har lyckats nå en överenskommelse om en definitiv bilateral vapenvila och slut på fientligheter” sade de två parterna i ett gemensamt uttalande på onsdagen.

Uppgörelsen kommer formellt att presenteras tidigt i kväll vid en ceremoni i Havanna på Kuba med Colombias president Juan Manuel Santos och rebelledaren Timoleon Jimenez. Utländska ledare såsom FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon väntas också delta.

President Santos sade i veckan att han hoppas att ett fullständigt fredsfördrag ska kunna bli klart till den 20 juli. Fredssamtalen mellan regering och landets största gerillagrupp Farc påbörjades i november 2012.

Den väpnade konflikten i Colombia har pågått sedan 1964. Olika vänsterrebellgrupper, högerpolitiska paramilitärer och drogkarteller har dragits in i konflikten. Omkring 260 000 människor beräknas ha dött och nästan sju miljoner tvingats fly från sina hem.

TT