Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Storbritanniens och EU:s flaggor. Foto: AP

Storbritanniens och EU:s flaggor. Foto: AP

Vallokalerna har öppnat och Europa håller andan medan britterna går och röstar om sin trassliga relation till EU. Ställer sig en majoritet bakom ett utträde, brexit, väntar en skilsmässa som kommer att få stora konsekvenser världen över.

Att frågan är angelägen framgår med all tydlighet av rekordnoteringen på 46,5 miljoner registrerade väljare. Trycket var så hårt att tidsfristen för att registrera sig, ursprungligen den 7 juni, fick förlängas med två dagar eftersom webbsajten kraschade.

Ställningen mellan lägren är oerhört jämn, men Financial Times sammanvägning av olika opinionsundersökningar ger på valdagen ett litet övertag för stanna-sidan med 47 procent, mot 45 procent för brexit-förespråkarna.

Många som registrerade sig i sista stund var unga väljare, vilket kan gynna sidan som stödjer ett fortsatt EU-medlemskap. Opinionsundersökningar har pekat på ett tydligt generationsgap mellan unga, som tenderar att vara mer EU-vänliga och äldre, oftare euroskeptiska, väljare.

Teaterarbetaren Emily Buck-Roberts, 40, från Hertfordshire har haft svårt att bestämma sig för hur hon ska rösta, vilket hon skyller på bristande argument från politikerna.

– Men det spelar ingen roll vad de säger, ingen litar på dem längre ändå. Efter att ha velat fram och tillbaka länge och väl blir det i alla fall en stanna-röst för min del, säger hon.

Emily Buck-Roberts beskriver sig själv som politiskt insatt, men hon tycker fortfarande att hela EU-konceptet känns svårbegripligt och en aning luddigt.

– Trots att jag hänger med är det fortfarande lite oklart vad Bryssel egentligen gör. Jag undrar också vad andra EU-länder tycker. Om vi britter känner oss pressade, gör inte ni andra medlemmar det också?

– Och vad händer egentligen med våra pengar där borta i Bryssel?

Vallokalerna har öppet mellan 8 och 23 svensk tid. Sedan ska rösterna räknas och resultatet har utlovats vid frukosttid på midsommarafton.

Sofia Eriksson/TT

LÄS MER: Brittisk skepsis sätter hela EU-projektets framtid på spel

Britterna och EU

Storbritannien håller den 23 juni en folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap, där valet står mellan "kvarstå som medlem i EU" eller "lämna EU". Regeringen har medvetet valt att inte använda ja och nej som svarsalternativ, eftersom det ansetts kunna påverka utgången. Röstberättigade är samtliga brittiska medborgare över 18 år, förutom dem som flyttat utomlands före 2001. Även invånarna i Gibraltar får rösta, liksom medborgare från Malta, Irland och Cypern som är stadigvarande bosatta i Storbritannien. Andra EU-medborgare bosatta i Storbritannien får dock inte rösta. Efter folkomröstningen hålls ett EU-toppmöte i Bryssel 28—29.