Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Unika scener utspelade sig i USA:s kongress under natten. I protest mot Republikanernas vägran att rösta om hårdare vapenlagar blockerade demokrater representanthuset, genom att sätta sig på golvet i över 15 timmar.

Demokratiska kongressledamöter sittstrejkar i representanthuset. Foto: AP)

Demokratiska kongressledamöter sittstrejkar. Foto: AP

– Ibland måste man bryta mot en regel eller en lag för att upprätthålla en högre lag, säger initiativtagaren till protesten, den 76-årige demokratiske kongressledamoten och medborgarrättskämpen John Lewis till CNN.

Den republikanska talmannen Paul Ryan avfärdade aktionen som ”ett pr-trick”. Men när han efter tio timmar försökte avbryta protesten, genom att kräva ordning och reda i salen, blev han överröstad av talkörer.

– För många av våra barn, för många av våra systrar, bröder, mödrar, fäder, vänner och kusiner dödas av vapen. Vi måste göra något åt det, vi kan inte vänta. Vi har inte råd att ta en paus och gå hem, sade John Lewis, som representerar delstaten Georgia.

Men efter att Republikanerna ajournerat mötet i representanthuset i två veckor bestämde sig de protesterande politikerna för att ta paus till den 5 juli.

– Striden kommer att fortsätta när representanthuset samlas, säger demokraten Steny Hoyer enligt nyhetsbyrån AFP.

Utanför kongressen samlades flera hundra människor för att stödja Demokraternas protest. Även president Barack Obama tackade på Twitter Lewis för initiativet, som han ansåg ägde rum ”där det som mest behövdes”.

Mattias Areskog/TT