Over 90,000 thousand people celebrate Team Finland, ice hockey world champions 2011, in the Market Square in Helsinki, Finland, Monday May 16, 2011. Tens of thousands of flag-waving ice hockey fans gathered on the streets of the capital to welcome home Finland's world champions. Finland beat archrival Sweden 6-1 in the final on Sunday in Bratislava, Slovakia, to claim the Nordic country's second world championship. (AP Photo/Lehtikuva/Vesa Moilanen *** FINLAND OUT. NO THIRD PARTY SALES. ***

Foto: Vesa Moilanen/TT

Det blir ingen stor sammanslagning av finska fackförbund. Motståndet från flera förbund var för hårt.

Tanken var att det skulle bli klart nästa år. Men nu blir det inget av med det. Förra veckan beslutade flera finska förbund – inom främst tjänstemannafacket STTK och FFC (motsvarande LO) – att avsluta diskussionerna.

I slutet av 2014 kom 22 finska förbund att de skulle inleda samtal om att bilda en gemensam centralorganisation. Tillsammans skulle de ha cirka 1,7 miljoner medlemmar, vilket förespråkarna menade skulle öka den fackliga styrkan.

Under våren ändrades dock förutsättningarna. I april hoppade finska vårdfacket Tehy av. De ansåg att att förbunden arbetarnas FFC stod för långt ut på vänsterkanten. Även om den nya centralorganisationen skulle vara politisk obunden ansåg de att facket skulle kantra allt för långt åt vänster.

Strax efter hoppade också Pardia – förbundet för statstjänstemän – av.

Diskussionerna om en sammanslagning fortsatte dock men förra veckan konstaterades att det inte var någon idé att gå vidare med planerna eftersom för många tjänstemannaförbund valt att lämna.

LÄS OCKSÅ

Finska industrifack på väg att slås samman

Nordiska fack på väg att slås ihop

Finland kan få jättefack