Labour Party leader Jeremy Corbyn, centre, lays a candle as he and deputy leader Tom Watson, centre rear, Thursday June 16, 2016, attend an impromptu vigil at Parliament Square opposite the Palace of Westminster, central London, following the death of Labour Member of Parliament, Jo Cox. The British lawmaker who campaigned for the country to stay in the European Union was killed Thursday by a gun- and knife-wielding attacker in her small-town constituency, a tragedy that brought the country's fierce, divisive referendum campaign to a shocked standstill. (Philip Toscano/PA via AP) UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE

Labours partiledare Jeremy Corbyn lägger ner ljus och blommor till minne av den mördade kollegan och parlamentledamoten Jo Cox. Foto: Philip Toscano/TT

Den brittiska parlamentsledamoten Jo Cox, som representerar Labour, mördades på väg till ett möte i sitt valdistrikt inför folkomröstningen. En misstänkt man är gripen och premiärminister David Cameron beskriver attacken som en tragedi. – Hon var en hängiven och omsorgsfull parlamentsledamot, sade Cameron efter att ha fått dödsbudet.

Attacken skedde strax före ett väljarmöte i byn Birstall nära Leeds på torsdagseftermiddagen. Ett vittne sade till Sky News att 41-åriga Jo Cox ingrep i ett bråk mellan två män. Den ena av dem drog upp ett vapen ur en väska och avlossade två skott. Ett annat vittne, kaféägaren Clarke Rothwell, sade att Cox sköts med tre skott.

Det finns också uppgifter om att den misstänkte mördaren var beväpnad med en kniv.

Cox fördes med flygambulans till sjukhus där hon opererades akut, men hennes liv gick inte att rädda. Beväpnad polis grep en 52-årig man som misstänkt för dådet. Polischefen i West Yorkshire Dee Collins säger att motivet till attacken på Cox utreds.

– Vi söker inte efter någon annan i anslutning till den här händelsen, säger hon.

Enligt medierapporter har vittnen hört angriparen ropa ”Britain first” (Storbritannien främst), en slogan som används av dem som är för brexit. Den misstänkte mannen bor i Birstall. Han beskrivs av sina grannar som ”tystlåten men mycket hjälpsam”. Han har levt ensam i ett mindre hus under flera år och ska aldrig ha haft ett heltidsarbete, skriver The Telegraph.

Mannens bror berättar att 52-åringen inte är politiskt intresserad. Han säger också att den misstänkte tidigare har haft psykiska problem, skriver tidningen. Vid attacken skadades även en 77-årig man. Enligt polisen är hans skador inte livshotande.

Attacken på Cox fick en hektisk kampanjdag att avstanna. Efter dödsbudet meddelade Cameron att ”det är rätt att vi ställer in kampanjandet i EU-omröstningen”. Dessförinnan hade han ställt in ett planerat möte på Gibraltar.

Kampanjorganisationen för brittiskt EU-medlemskap ställde in samtliga framträdanden under torsdagen och fredagen. Kampanjen för ett brittiskt utträde avstod också från kampanjmöten.

Labourledaren Jeremy Corbyn skriver i ett uttalande på Twitter att hela partiet och hela landet är i chock över mordet. ”Under de kommande dagarna ska frågorna om hur och varför hon dödades få svar. Men nu är våra tankar med Jos make Brendan och deras två små barn”.

Maken Brendan Cox säger i ett uttalande att Jo trodde på en bättre värld och kämpade för det varenda dag i sitt liv. ”Hon hade velat att framför allt två saker skulle ske nu, den ena att våra gulliga barn översköljs av kärlek och den andra att vi alla går samman för att kämpa mot hatet som dödade henne.”

Reaktioner på mordet kom också från omvärlden. Kanadas parlament valde att hålla en tyst minut för att hedra Cox. Statsminister Stefan Löfven sade att attacken var riktad ”mot demokratin genom ett angrepp på en av dem som tjänar den”.

Jo Cox

• Jo Cox blev 41 år. • Hon var gift med Brendan Cox, tidigare rådgivare åt den förre premiärministern Gordon Brown, och var mor till två barn. • 2015 valdes hon in i parlamentet för Labour. Hon representerade valkretsen Batley och Spen i West Yorkshire i norra England. • Jo Cox arbetade tidigare för bland annat hjälporganisationen Oxfam, bland annat med flera internationella uppdrag. Källor: AFP, BBC och The Guardian [caption id="attachment_129480" align="alignnone" width="283"]In this May 12, 2015 photo, Labour Member of Parliament Jo Cox poses for a photograph. Britain's Press Association says Labour lawmaker Jo Cox has been injured in a shooting near Leeds, England, it has been reported, Thursday June 16, 2016. (Yui Mok/PA via AP, File) UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE Jo Cox. Foto: Yui Mok/TT[/caption]