M‰NTYVAARA 20081021 Dykare sˆkte efter kroppen i SkrˆvÂn n‰ra M‰ntyvaara p tisdagseftermiddagen, samtidigt som minst sex hundpatruller, poliser och en helikopter genomsˆkte omrÂdet. Den 50-Âring som erk‰nt att han dˆdat en 29-Ârig kvinna i G‰llivareomrÂdet vallades av polis n‰ra byn M‰ntyvaara p tisdagen. Foto: Thord Nilsson / SCANPIX kod 200

Foto: Thord Nilsson/TT

I vintras jobbade en polis tio av tolv helger. Nu riskerar polismyndigheten i Gällivare vite av Arbetsmiljöverket. 

Problemen vid polismyndigheten i Gällivare har varit en fråga för Arbetsmiljöverket under lång tid, rapporterar Sveriges Radio P4. Bemanningen är för låg och sjukskrivningar bland anställda har varit många. I fjol riskerade polismyndigheten ett vite på 200 000 kronor om man inte åtgärdade problemen. Nu hotas myndigheten återigen av vite.

– Det här ärendet handlar om arbetsmiljöproblem relaterat till bemanningsproblem i Gällivare, och att det påverkar arbetsmiljön, med dåliga arbetstider och brist på återhämtning mellan arbetsskift. Det måste man åtgärda, säger Åsa Sjöström Ross, arbetsmiljöinspektör, till Sveriges Radio P4.

Hon utreder nu ett nytt beslut som kan sätta press på polismyndigheten.

– Vi ska pröva om vi ska rikta ett föreläggande mot arbetsgivaren eller ej, säger hon.

Anette Koivuniemi, lokalpolisområdeschef i Norra Lappland, säger att hon inte vill föra den här diskussionen i medierna, utan ta den med medarbetarna.