Helgens möten säger något om vår tid, säger vi i bilen på väg hem till Stockholm. Vi har träffat en vän från Kongo-Kinshasa och en från Peru, flyktingar från olika årtionden. Min svågers vän har upplåtit boplats åt en bulgar, de kommer förbi och undrar om vi har något målarjobb? Hellre än att han ska behöva tigga, tycker vännen.

Till sommarstugan kommer en familj från Syrien på besök. Eller från flyktingförläggningen ett skogsparti bort. Barnen samlas i studsmattan medan föräldrarna pratar med oss på hjälplig engelska. Rädslan att skickas till Ungern slår ut lusten att lära sig svenska, men de är stolta över hur lätt det gått för dottern.

Migration har blivit en del av vardagen, också i Sverige. Det märks tydligt i årets kulturutbud.

Tips: Utställningen The new human – om livsvillkoren i en global oroshärd. Moderna museet i Stockholm.