Karta: IFS Klicka på kartan för att se den större.

Karta: IFS Klicka på kartan för att se den större.

Skärmavbild 2016-06-14 kl. 10.57.59Mord, tvångsarbete, polisbrutalitet. Våldet mot fackligt aktiva ökar dramatiskt, visar en ­sammanställning som världsfacket IFS gjort.

De senaste 30 åren har världsfacket IFS (Internationella fackliga samorganisationen) samlat in information om kränkningar mot fackliga rättigheter. För tredje året i rad presenterar de ett index om hur läget förändrats i olika länder.

Antalet länder som anses farliga har ökat kraftigt. I årets rapport är bedömningen att det finns 52 riskländer där det var förenat med livsfara att jobba fackligt. Förra året var det 36 länder.

Precis som tidigare har arbetare det värst i Mellanöstern och Nordafrika. Där jobbar miljontals migrantarbetare under slavliknande villkor. Det så kallade kafalasystemet innebär att arbetsgivaren har stor makt över enskilda arbetare och godtycklig kan bestämma löner och villkor. Ofta beslagtas migrantarbetarnas pass, exempelvis i Qatar och Förenade Arabemiraten.

Men det finns även en oro för utvecklingen i demokratiska länder.

– Villkoren i Europa försämras, uppger världsfackets generalsekreterare Sharan Burrow.

En förklaring är, enligt IFS, den åtstramningspolitik som förts i flera EU-länder, vilket inskränkt det fackliga inflytandet. Även lagarna har blivit hårdare.

Under förra veckans stora ILO-möte i Genève granskade FN-organet Storbritanniens fackföreningslag från 2013 som gjort det svårare för löntagarorganisationerna att ta till strejkvapnet.

Genom att undersöka 97 indikatorer i 141 länder har IFS tagit fram ett index över de värsta länderna att jobba i. Alla länder finns dock inte med eftersom det saknas tillförlitlig information. Nordkorea, Mongoliet, Uzbekistan och Niger, där mänskliga rättigheter är eftersatta, är till exempel inte med i jämförelsen.

Skärmavbild 2016-06-14 kl. 10.58.32De 10 värsta länderna för fackligt arbete

Colombia
Förra året mördades 20 personer på grund av sitt fackliga arbete. I flera år har Colombia varit världens farligaste land att arbeta fackligt i. Förutom hot och våld finns stora hinder för organisering. Arbetsgivare ingår ofta ”sociala pakter” med varandra och förhandlar med oorganiserade för att hålla nere löner och villkor.

Guatemala
Ett av världens våldsammaste länder för arbetare. Kidnappningar, hot och mord är vanliga. I september mördades till exempel Mynor Rolando Ramos Castillo i det offentliganställdas fack som protesterade mot att anställda sagts upp då de ville organisera sig. Endast 1,6 procent av landets arbetare är organiserade.

Turkiet
Läget i Turkiet har förvärrats i landet som är nytt på listan över de tio värsta länderna. Terrorlagar används för att fängsla fackliga. Minst 1 400 i de offentliganställdas fack Kesk utreds för ”brott”. Tårgas och vattenkanoner sätts ofta in mot fackliga protester. Journalister fängslas.

Vitryssland
Enligt FN pågår systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter i landet. Sedan december 2012 finns en lag som innebär att anställda inom trävaruindustrin inte har rätt att säga upp sig från sina jobb. I år infördes dessutom en ny lag – dekret nummer tre – där staten vill förhindra ”social parasitism” genom att bötfälla alla som varit arbetslösa mer än ett halvår.

Förenade Arabemiraten
Anställda saknar rätt att förhandla om löner och villkor. Trots att vissa förbättringar skett det senaste året så kvarstår stora problem. Migrantarbetare tvingas skuldsätta sig och betala till agenter för att få jobb. Många står därmed i stark beroendeställning till arbetsgivaren som kan utnyttja situationen.

Iran
Tortyr och långa fängelsestraff har drabbat flera aktivister i landet där fria fackföreningar är förbjudna. Till exempel har Mahmoud Salehi, som bildade ett livsmedelsfack, suttit fängslad i 20 år.

Qatar
94 procent av landets arbetare kommer från andra länder och saknar grundläggande rättigheter. Antalet gästarbetare har ökat då landet just nu bygger arenor och hotell inför fotbolls-VM 2022. FN-organet ILO granskar arbetsvillkoren i landet.

Indien
Flera rapporter om att demonstranter som krävt att få ut sin lön har utsatts för obefogat våld från polis och inhyrda säkerhetsvakter. En ny lag som innebär att företag kan säga upp 300 anställda utan tillstånd från staten samt hårdare krav för fackliga representation har försvårat läget för löntagarorganisationerna.

Kambodja
I landet där många av västvärldens kläder produceras har en ny lag gjort det svårare för facken att förhandla om löner och villkor. Låga löner, och massvimningar är vanligt på textilfabrikerna.

Kina
Tvångsarbete är vanligt, anställda har svårt att få ut sina löner och många sparkas med motiveringen att de brutit mot ”företagets regler”. Det är förbjudet att strejka, men ändå kom rapporter om att det skedde 2 700 större strejker 2015.