Skärmavbild 2016-06-14 kl. 13.19.56

Detalj ur omslaget: Jan Birck

Innan Suzanne Ostens barnfilm Mamman flickan och demonerna landade på 11-årsgräns gick debatten het. Osten själv förespråkar att vuxna och barn tar sig an otäcka berättelser tillsammans.

Omslaget på Kirsten Boies, en av Tysklands största barnboksförfattare, och illustratören Jan Bircks tvåspråkiga – svenska och arabiska – barnbok Allt blir säkert bra igen visar en strand i moll, där familjer inte solar och badar, utan vandrar i land. Det är 2010-talets motiv. Verkligheten för 30 miljoner barn i världen är flykt.

Här handlar det om Rahaf och Hassan, som, också i verkligheten, flyr från Syrien till Tyskland. Som Osten sa när jag träffade henne i april: ”Det är en vacker dröm, men det går inte att skydda barn från den verklighet de hör talas om”.

Än mindre den de själva upplever. Berättelser som bearbetar tunga ämnen är viktiga, också för barn, och förhoppningsvis kan Allt blir säkert bra inge hopp i titelns riktning. Utkommer på Lilla Piratförlaget i september.

LÄS ARBETET KULTURS MIGRATIONSTEMA

Därför vill vi se flyktingepos på film

Berättelser från förvaren

Att fortsätta sjunga trots allt

Barnbok

Allt blir säkert bra igen av Kirsten Boies (text) och Jan Birck (bild) Lilla Piratförlaget