NYMartin-K-webbledartopp

Den kanske ”svenskaste av värderingar” är enligt Moderatledaren Anna Kinberg Batra att ”göra rätt för sig”.

– Den som inte gör rätt för sig sviker Sverige!, poängterade hon kraftfullt i onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Så därför vill Moderaterna att bidragstagare ska granskas hårdare så att de inte fuskar.

Men det är inte lika noga med skattesmitare. Den moderata tystnaden var i stället kompakt runt de svenskar som placerat tillgångar i skatteparadis och som avslöjats i den senaste tidens offentliggjorda dokument. Detta trots att dessa brott enligt Skatteverket uppgår till cirka 46 miljarder kronor årligen, en summa som fusk inom bidragssystemen inte på långa vägar kommer i närheten av.

Jonas Sjöstedt (V) påminde Kinberg Batra om att två moderata tidigare riksdagsledamöter tillhört den grupp som i efterhand gjort så kallade självrättelser när de haft obeskattade tillgångar utomlands. Men är det verkligen att ”göra rätt för sig”, i efterskott så att säga?

Jodå, det går alldeles utmärkt, enligt Kinberg Batra, som snabbt justerade sitt mantra till:

– Den som inte gör en självrättelse, sviker samhället!

Men naturligtvis omfattar det inte annan kriminalitet i Moderaternas värld. Det är uppenbart att begreppet ”att göra rätt för sig” för Moderaterna innebär olika saker i olika inkomstlägen.

Dessa förslag, om att ”göra rätt för sig” och att granska bidragstagare, är enligt Kinberg Batra en del av Moderaternas nya ”plan för Sverige” berättade hon under partiledardebatten.

Och planen omfattar också den nya anställningsform, ”lära sig jobbet på jobbet”-anställning, som Arbetets ledarsida har skrivit om tidigare. Vitsen med denna nya anställningsform är att den anställde bara ska få betalt för en del av sin arbetstid. Resten ska kallas praktik, men utan praktikuppföljning. Som en utbildning utan utbildning, alltså. I normalt språkbruk kallas det gratis arbete.

Naturligtvis måste landets mindre nogräknade företagare vara mycket nöjda med Anna Kinbergs nya plan för Sverige. Lika nöjda som medhjälparna är över Sickans planer i Jönssonligan. Landets mer nogräknade företagare bör dock dväljas i skräck över det lågproduktiva samhälle som Moderaterna och Alliansen vill bygga upp med hjälp av låga löner, enkla jobb och fler skattesänkningar.

Moderaternas nya jobbskatteförslag, som Anna Kinberg Batra också nämnde under partiledardebatten och som Moderaterna i en tydlig ambition att mörka syftet med kallar ”förstajobbetavdrag”, skulle ge mer i skattesänkningar till landets ministrar än till några ungdomar på sitt första jobb.

Tyvärr uteblev diskussionen runt detta ”förstajobbetavdrag”, alltså Moderaternas nya skatteavdrag för de högst avlönade, men när även Liberalernas partiledare Jan Björklund sjöng skattesänkningarnas lov påpekade Stefan Löfven att Liberalernas skattesänkarförslag skulle innebära att 80 procent av skattesänkningarna skulle gå till de 20 procent med högst inkomster.

Nog skulle dessa 20 procent kunna bidra till att bygga nytt, förbättra skolan och öka välfärden. Om nu alla ska ”göra rätt för sig”.