Marita Ulvskog (S). Foto: Fredrik Persson/TT

Flera länder försöker stoppa den förändring av EU:s utstationeringsdirektiv som facken kämpat länge för att genomföra. I juli kan det bli besked från EU-kommissionen om det blir en förändring eller inte.

Ett avgörande närmar sig. I juli kan det bli klart, uppger EU-kommission till Arbetet.

– Utstationeringsdirektivet är en jättefråga för oss, säger EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S).

I våras hoppades många att det skulle sättas punkt i den segslitna tvisten om utstationeringsdirektivet som pågått ändå sedan Lavaldomen. Svenska arbetarrörelsen har, tillsammans med flera andra, jobbat aktivt  för att förändra direktivet. Efter flera års lobbyarbete såg det ut som de lyckats.

Men i sista stund stoppades dock förändringen. Elva länder – främst Östeuropeiska länder, men även Danmark – gav förändringen ett ”gult kort”. På EU-språk betyder det att de vill att EU-kommissionen drar tillbaka sin förändring.

Regelverket säger att EU-kommissionen nu måste granska förslaget och bestämma om det ska gå vidare, trots det gula kortet. En annan möjlighet är att EU-kommissionen helt drar tillbaka förslaget.

– Jag är inte orolig. Det kommer att bli ett förslag, säger Marita Ulvskog (S) då hon, som en av flera EU-parlamentariker, träffade ett 20-tal svenska journalister som deltar i en journalistresa till Bryssel som anordnas av EU-kommissionen.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junker har varit tydlig med att han vill se en förändring av utstationeringsdirektivet. Han har därmed investerat en hel del politisk prestige i förändringen.

Samtidigt så är det svårt att se lättvindigt på att elva länders parlament är motståndare till förslaget.

LÄS OCKSÅ

”Vi tar kampen bit för bit”

”Gult kort” för svenskt jobbförslag

Lika lön för lika arbete i hela EU

Regeringen hoppas att EU lyssnar

EU-förslag hotar den svenska modellen