STOCKHOLM 20140326 Webbsajten och magasinet Avpixlat skaffar utgivningsbevis och ansvarig utgivare. Bilden ‰r arrangerad. Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090

Foto: Claudio Bresciani/TT

Intresset för rasistsajter sjunker drastiskt. Antalet delningar, kommentarer och gilla-markeringar i sociala medier har minskat med 75 procent sedan i november, visar en granskning av LO.

LÄS OCKSÅ Näthatet inte så stort som det ger sken av – Inblicks serier om Journalistkrisen

I november i fjol fick svenska rasistsajter närmare en halv miljon reaktioner i sociala medier. Under maj var motsvarande siffra 130 000, en minskning med 75 procent. Intresset för att sprida, kommentera och gilla material från rasistsajter har alltså sjunkit drastiskt.

– Vi har sett att de här webbsidorna inte drar sig för att snedvrida verkligheten och till och med ljuga för att få ut sitt budskap. Därför är det glädjande att se hur deras delningsmakt har minskat, säger Johan Ulvenlöv, ansvarig för strategi och opinion i digitala medier på LO, i ett pressmeddelande.

Undersökningen genomfördes genom en mätning månadsvis på Twitter, Facebook och Linkedin.

Webbsidor som ingått i mätningen är Avpixlat, Fria Tider, Dispatch International, Samtiden, Nyheter Idag och Exponerat. Totalt har LO granskat närmare 9 500 artiklar.