STOCKHOLM 20160113 Sverigedemokraternas partiledare Jimmie ≈kesson (SD) i b‰nken under partiledardebatten i riksdagen. Foto: Jessica Gow/TT kod 10070

Stödet för SD bland LO-män minskar kraftigt i SCB:s undersökning. Foto: Jessica Gow/TT

Sympatierna för Sverigedemokraterna minskar kraftigt bland LO-män. Unga kvinnor ratar däremot Miljöpartiet efter vårens kris, visar nya SCB-siffror.

LÄS OCKSÅ S framåt – MP backar

Miljöpartiet har stöd bland 5,2 procent av de röstberättigade, enligt SCB:s senaste mätning. Det är en statistiskt säkerställd minskning jämfört med november 2015. Särskilt tydlig är nedgången bland unga kvinnor, där stödet nästan halveras från 14,0 procent till 7,3 procent.

Gruppen Övriga, där Feministiskt initiativ ingår, tar däremot ett jättekliv bland unga kvinnor, från 5,8 procent i november till 10,3 procent i maj.

Stödet för Sverigedemokraterna minskar jämfört med november. 13 procent uppger att Sverigedemokraterna är det parti som står dem närmast.

Bland manliga LO-medlemmar rasar sympatierna för SD från 31,5 procent i november till 24,3 procent. Samtidigt stärks stödet för Socialdemokraterna i denna grupp från 38,5 procent i november till 45,0 procent i maj. Båda förändringarna är statistiskt säkra.

Till skillnad från andra opinionsundersökningar har de tillfrågade inte fått svara på frågan vilket parti de skulle rösta på om det vore riksdagsval i dag. I stället mäter undersökningen vilket parti man står närmast och har mest sympati för. De olika mätsätten gör att svaren kan bli olika, till exempel får Sverigedemokraterna högre stöd när det handlar om parti man tänker rösta på än parti man har sympati för. För S och M gäller det omvända.