STOCKHOLM 20160525 Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), minister fˆr internationellt utvecklingsarbete och klimat Isabella Lˆvin och statsminister Stefan Lˆfven (S) p presskonferensen om regeringsombildningen p onsdagen. Foto: Jonas Ekstrˆmer / TT / kod 10030

Vice statsminister och minister för internationellt utvecklingsarbete och klimat Isabella Lövin (MP) och statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Miljöpartiet tappar i SCB:s partisympatiundersökning efter krisen. Partiet får 4,7 procent. Jämfört med den förra mätningen i november backar Miljöpartiet med 1,2 procentenheter till 4,7 procent.

Socialdemokraterna är största parti och får 29,5 procent medan Moderaterna får 24,7 procent. De rödgröna partierna får 41 procent medan Allianspartierna får 39,3 procent.

Sverigedemokraterna minskar jämfört med förra mätningen i november, ner till 17,3 procent. Kristdemokraterna fortsätter att tappa och är nu nere på 3,1 procent. Vänsterpartiet ökar 1,3 procentenheter och får 6,8 procent medan Liberalerna och Centerpartiet får i stort sett oförändrade resultat, 5,4 respektive 6,1 procent.

Flera mindre opinionsundersökningar har redan visat att priset för Miljöpartiets kris blev högt. I några har MP hamnat under riksdagsspärren, och i professor Henrik Oscarssons Mätningarnas mätning får partiet 4,3 procent. Den är ett viktat genomsnitt av mätningar från Sifo, Demoskop, Ipsos, Novus och SCB. I valet fick MP 6,9 procent.

– Det är helt väntat. Det som är positivt är att regeringen som helhet går fram jämfört med november och inklusive Vänsterpartiet i regeringsunderlaget så går vi fram ännu mer, säger MP:s partisekreterare Amanda Lind om tillbakagången i SCB:s mätning.

TT: Så du är inte bekymrad över tillbakagången?
– Nej det är väntat efter den senaste tidens händelser.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin är glad över uppgången.

– Jag tolkar det här som ett styrkebesked för Stefan Löfven, som utvecklar den svenska modellen, ser till att jobben blir fler, arbetslösheten går ned och samtidigt hanterar en väldigt svår migrationsutmaning för Sverige, säger hon.

– Jag är inte nöjd med siffrorna, de ligger fortfarande under valresultatet, så det är klart att vi ska upp ytterligare och det gör vi genom att fortsätta utveckla den svenska modellen.

S tar bland annat väljare från regeringskollegan Miljöpartiet.

– Det är klart att vi inte ska kannibalisera inom blocket, men det största tar vi ju från soffan. Miljöpartiet har tagit ett väldigt stort ansvar i en svår tid, och det är klart att vi samarbetar väl och det ska vi fortsätta att göra, säger Carin Jämtin.

SCB:s mätning är den största av alla med 9 021 slumpmässigt utvalda, röstberättigade personer. Numera delar SCB upp sina mätningar i två publiceringstillfällen. I dag kom svaret på frågan ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna”.

På torsdag kommer svaret på två andra frågor: ”Är det något av de politiska partierna som står dig närmare än de andra” samt ”Vilket parti har du störst sympati för?” Dagens undersökning visar på ”valresultat” samt flöden mellan partierna. Den andra är nedbruten på bland annat yrke, ort, ålder och kön.