©SCANPIX SWEDEN, 1998-10-23. Danspalatset Nalen i Stockholm. Nyrenoverat i regi av Sami, Svenska artisters och musikers intresseorganisation. LokalvÂrdare/st‰dare moppar vit och svart-rutigt marmor-golv. Foto: Bjˆrn Larsson Ask/SCANPIX Code: 30092

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Migrationsverket släpper vissa krav på företag som ordnar praktik för asylsökande. Nu ska i stället handläggare på Migrationsverket själva kontakta Skatteverket för att undvika fuskföretag.

Asylsökande kan praktisera på arbetsplatser i väntan på besked om uppehållstillstånd. I dagsläget är det 4 300 människor som gör det. Syftet är bland annat att lära sig svenska. Systemet har dock utnyttjats, praktikanter har till exempel jobbat svart tolv timmar om dagen sex dagar i veckan.

Nu släpper Migrationsverket ett krav på företag som ordnar praktik för asylsökande. Tidigare skulle företaget själva lämna registreringsbevis från Bolagsverket och registerutdrag från Skatteverket.

Nu ska i stället den enskilda handläggaren på Migrationsverket kontakta Skatteverket för att kolla att arbetsgivaravgifter motsvarar antalet anställda (så att ingen jobbar svart).

Först om svaret därifrån väcker misstanke ska handläggaren kontakta Bolagsverket för att se om företaget har näringsförbud. Syftet är att underlätta för handläggarna på verket.

Enligt Jaqueline Bayo Lundberg, som ansvarar för processer kring mottagning på verket var det mer godtyckligt innan, då handläggare ofta ändå behövde komplettera genom att ringa olika myndigheter.

– Vissa gjorde mer, andra gjorde mindre. Men till sommaren ska vi ha en teknisk lösning så att uppgifterna enkelt går att kontrollera på en webbportal, säger hon.

Migrationsverket gör inga kontroller när väl en asylsökande fått en praktikplats. Kontrollen är det som görs innan. I vårbudgeten vill regeringen att länsstyrelserna tar över ansvaret ”för tidiga insatser för att underlätta asylsökandes etablering i samhället”.

Dit kommer med stor sannolikhet praktiken att höra. Länsstyrelserna har fått 72 miljoner för detta och arbetet ska påbörjas vid årsskiftet.