Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

ADVANCE FOR USE MONDAY, DEC. 14, 2015 AT 12:01 A.M. EST (05:01 GMT) AND THEREAFTER - In this Wednesday, Sept. 30, 2015 photo, female workers sort shrimp at a seafood market in Mahachai, Thailand. Shrimp is the most-loved seafood in the U.S., with Americans downing 1.3 billion pounds every year, or about 4 pounds per person. Once a luxury reserved for special occasions, it became cheaper when farmers in Asia started growing it in ponds three decades ago. Thailand quickly dominated the market and now sends nearly half of its supply to the U.S. (AP Photo/Gemunu Amarasinghe)

Foto: Gemunu Amarasinghe/TT

Nästan 46 miljoner människor lever som slavar i världen. Det största antalet finns i Indien medan Nordkorea är det land med störst andel slavar sett till antalet invånare, enligt en ny global slaverirapport.

Rapporten, som människorättsgruppen Walk Free Foundation ligger bakom, visar på en kraftig ökning av personer som är födda in i slaveri, människohandel inom sexindustrin eller har fastnat i skuldslaveri eller tvångsarbete.

Den uppskattade ökningen har gått från 35,8 miljoner slavar 2014 till nuvarande 45,8 miljoner, enligt rapporten.

Den nästan 30-procentiga ökningen beror bland annat på bättre möjlighet att samla in data, säger Andrew Forrest, grundare av Walk Free. Han tillägger dock att situationen blir allt värre med tanke på den kraftiga migrationen som ökar risken att människor drabbas av alla former av slaveri.

Rapporten är baserad på intervjuer med omkring 42 000 människor i 25 länder.

TT/Reuters