Jag var precis som du är reportern Negra Efendics historia om hur hon och familjen flyr före detta Jugoslavien. Boken börjar när sjuåriga Negra avlägger en ed där hon lovar att följa i den kommunistiske landsfadern Titos fotspår.

Redan i förskolan har hon indoktrinerats i hans budskap om enighet mellan det jugoslaviska folken, men nationalismen växer sig starkare och i början av 1990-talet är kriget ett faktum. Eftersom familjen är bosnier och sunnimuslimer riskerar de att hamna i koncentrationsläger.

I Sverige krossas drömmen om ett lugnt liv. Vid flyktingförläggningarna protesterar invånarna mot främlingarna. Den första skoldagen blir traumatisk för Negra: ”Hela skåpet är fullt av klistermärken med texten ”Flyktingar nej tack” och ”Åk hem”, och det är mig de riktar sig till.”

Jag var precis som du är en stark och sorglig berättelse om en flyktings kamp. Negra Efendic är skicklig på att balansera mellan det personliga och sakliga. Som journalist ställer hon många frågor och det driver fram historien. Det är lätt att dra paralleller till dagens flyktingsituation och jag är övertygad om att hon vill att läsaren gör det.

Soledad Cartagena

Bok

Jag var precis som du Negra Efendic Natur och Kultur Skärmavbild 2016-05-25 kl. 10.34.48