u2uhbtq

Niclas Sandin, RFSL, gav diplomet för HBTQ-certifieringen till Union to Unions chef Kristina Henschen. Foto: Erik Larsson


Den fackliga biståndsorganisationen Union to Union har nu blivit HBTQ-certifierad. – Jag var nervös innan provet men vi klarade det, säger Kristina Henschen, chef för Union to Union.

Det är RFSL står för certifieringen. För att få den måste all personal på arbetsplatsen genomgå en flera månader lång utbildning i likabehandlingsfrågor och hur livsvillkoren ser ut för HBTQ-personer – homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner.

Utbildningen avslutas med ett prov och målet är att öka kunskapen om HBTQ-frågor och skapa en mer inkluderande arbetsmiljö.

– Vi vill med den här certifieringen få större kompetens i de här frågorna, men också visa omvärlden och våra samarbetspartners att det här är viktigt för oss, säger Kristina Henschen.

Pär Viktorsson Harrby, verksamhetschef för RFSL, delade ut certifikatet till Union to Union säger att den svenska och internationella fackföreningsrörelse är viktiga aktörer för att garantera rättigheter för alla arbetstagare och att ingen ska behöva bli diskriminerad på arbetsmarknaden.

Allt fler organisationer genomgår certifieringen. GS-facket och Handels är två fackförbund som nyligen fattat beslut om att genomgå en certifiering som dock kritiserats för att vara för dyr.

Union to Union är LO, TCO och Sacos biståndsorganisation som finansieras av Sidapengar. Organisationen stödjer fackligt arbete i ett 80-tal länder och driver ett hundratal utvecklingsprojekt.