STOCKHOLM 20140925 Det finns massor av h‰lsofˆrdelar med att st upp och arbeta i st‰llet fˆr att sitta. Fˆrbr‰nningen ˆkar liksom blodgenomstrˆmningen i kroppen. Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090

Foto: Claudio Bresciani/TT

Volvo Car växer så att det knakar och tjänar miljarder, men ändå snålar företaget med möbler när kontoren fylls med nyanställda. – När tre personer sattes vid samma skrivbord blev det droppen, säger huvudskyddsombudet Bo Skyllerström, Unionen.

Tillsammans med huvudskyddsombudet för akademikerna har han anmält företaget till Arbetsmiljöverket. Anmälan gäller inte bara hur tjänstemän trängs ihop vid samma skrivbord. En hel del av personalen jobbar utan dagsljus. Ytterligare ett problem är toaletterna. Alltför många får dela på de få som finns.

– Det är klart, man får springa. Ibland blir det kö. Då måste man leta efter toalett någon annanstans, säger Bo Skyllerström.

– Och städarna får ett helskotta.

Allt beror på att företaget anställer så många så fort det kan. Volvo satte försäljningsrekord med över en halv miljon sålda bilar förra året och fick nära 7 miljarder kronor i vinst.

– Problemet är att man anställer så många tillfälligt och inte har plats för personalen. Företaget letar efter andra lokaler, men det är inte lätt att hitta några.

– Dessutom bygger vi om till aktivitetsbaserat kontor.

Huvudskyddsombuden har gjort en så kallas 6 6A-anmälan enligt arbetsmiljölagen. Det innebär att Volvo Car har underlåtit att åtgärda de brister som skyddsombuden påtalat eller utreda dem. Nu ska arbetsgivaren svara. I nästa steg kan Arbetsmiljöverket ingripa om inte åtgärderna är godtagbara.

– Problemen måste lösas. Vi kan inte sitta så här trångt. Arbetsgivaren måste hitta ställen där personalen kan arbete. Volvo Personvagnar är rätt stort.

– Här finns ett systemfel. Om företaget tar in en ny person ska det finnas en plats att arbeta på. Om den inte finns ska personen inte heller anställas.

Bo Skyllerström konstaterar att företaget inte hunnit med när försäljningsökningen visar en spikrak kurva uppåt. Men i nästa vecka måste arbetsgivaren redovisa vilka åtgärder som vidtas och hur hälsoläget är bland de anställda.