Martin Linder. Foto: Jessica Gow/TT

Unionen jagar inte medlemmar ur LO-sfären. Hittills i år har man hänvisat 4 000 av sina medlemmar till andra fackförbund, uppger ordföranden Martin Linder.

Det finns en oro inom delar av LO för att Unionen raggar medlemmar som egentligen borde tillhöra andra förbund. Frågan kommer upp på LO-kongressen i juni. Unionens ordförande Martin Linder förklarar att hans ambition visserligen är att fackförbundet ska växa så mycket som möjligt.

– Men vi har inget som helst intresse eller ambition att organisera dem som jobbar på andra avtalsområden. Vi har ingen strategi för att vi ska rekrytera medlemmar som utför arbetsuppgifter som tydligt omfattas av LO-förbundens organisationsområde. De ska inte vara medlemmar i Unionen.

Unionen har under de senaste åren ägnat sig åt en mycket aktiv medlemsvärvning. Enligt Martin Linder har man vuxit med 100 000 medlemmar. Man har bland annat sänkt sina trösklar för ett medlemskap och haft en bred kommunikation med siktet inställt på att nå många.

– Det har varit omöjligt för oss att till hundra procent hitta ett gränssnitt som gör att personer som inte är privatanställda tjänstemän, som ju är vår målgrupp, inte nås av vår information och kommunikation. Det låter sig inte göras. Då får vi i så fall bli mer defensiva och försiktiga.

Det är emellertid inte aktuellt eftersom det skulle försämra medlemstillväxten och organisationsgraden.

– Men det är fortfarande viktigt att man blir medlem i rätt fack. Under de första månaderna 2016 har vi hänvisat vidare nästan 4 000 medlemmar till ett annat förbund.

Gränsdragningsproblem kommer ändå alltid att finnas, påpekar Martin Linder. Inte minst eftersom det i vissa fall har blivit svårare och svårare att skilja tjänstemän från LO-anställda Han vill dock inte ha något ”krångligt regelverk” för att lösa tvister mellan förbund.

– Det riskerar att hämma viljan att locka folk till medlemskap. Blir det fel får vi hantera det. Jag välkomnar varje dag i veckan att LO-förbund som har synpunkter eller frågor kring hur Unionen jobbar hör av sig.

LÄS OCKSÅ

Irritation inom LO över medlemsjakt