STOCKHOLM 20100319 Apotekets nya butik i T‰by Centrum Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / Kod 10010

Foto: Janerik Henriksson/TT

Anställda på apoteken arbetar med skilda pensionsvillkor efter årets avtalsrörelse. En extra pensionsavsättning finns nu inom vissa apotekskedjor men inte andra.

 – Vi kan inte ha olika villkor för medlemmarna, sa Niklas Hjert, förhandlingschef i Unionen, till Arbetet när striden om flexpension var som hetast med arbetsgivarna i Almega.

Men just detta har nu inträffat och blivit extra tydligt på apoteken. Och Almega är den arbetsgivarorganisation som ser till att branschen blir splittrad. Det stod klart när avtalet med den största arbetsgivarorganisationen för apoteksbolagen, Svensk Handel, var undertecknat.

Kedjorna Apoteket AB, Hjärtat, Lloyds Apotek och Kronan inför nu flexpension och avsätter 0,2 procent av lönesumman till systemet. Det är samma avsättning som förhandlats fram i industrin och byggsektorn. Däremot får inte farmaceuter och apotekstekniker på Apoteksgruppen samma extra avsättning till pension eftersom kedjan tillhör Almega.

–  Vi är naturligtvis extra glada för att förmånen nu finns inom Svensk Handel, säger Tero Huhta, avtalsansvarig på Unionen.

Nivåerna i de båda avtalen för apoteken håller sig inom den norm på 2,2 procent som industrin satte tidigare i år. Men på Almegas område går allt till löneökningar.

För Sveriges Farmceuter inom Saco, som sluter sifferlösa avtal, blir det svårt att se om löneutvecklingen är något bättre på Apoteksgruppen än i andra kedjor, alltså om löneökningarna blir högre när inget extra avsätts till pensionen.

Samma problem får inte Unionen, eftersom deras avtal bottnar i de 2,2 procenten. Ett problem i branschen är svårigheterna att få ut ordentliga sommarsemestrar. Avtalen med både Svensk Handel och Almega ger enbart rätt till 3 veckors sammanhängande sommarsemester. Det är  en kvarleva från tiden innan avregleringen av branschen.

Det fackliga kravet på rätt till fyra veckors semester på sommaren har tidigare tagit ett litet steg framåt. I avtalet står att individen bör ha 4 veckor på sommaren, men har rätt till åtminstone tre sammanhängande veckor.

– Vi har inte fått något gehör för vårt krav på rätt till 4 veckors sammanhängande semester, säger Tero Huhta.

Däremot får de anställda som går upp från 37,5 timmars arbetsvecka till 40 timmars arbetsvecka en extra löneökning på 7 procent som betalning för de extra timmarna. Arbetsgivarna strävar efter att öka arbetstiden. I ett pressmeddelande klagar Svensk Handel på nivån 2,2 procent i avtalet.

– Kostnadsläget i branschen är högt och många företag har det tufft. Löneökningarna i årets avtalsrörelse är höga och blir svåra för många att bära, säger Karin Johansson, vd Svensk Handel i pressmeddelandet.

Tero Huhta, Unionen, ser detta mest som ett politisk utspel.

– Ja, när vi har slutit avtal brukar det alltid heta att det är för mycket. Jag ser det som ett politiskt uttryck och inget annat.

LÄS OCKSÅ

Avtal klart för farmaceuter

Avtal klart för Unionen

Unionen släpper krav på flexpension

Unionen: ”Vi är besvikna”

Olovlig strejk för tjänstemän

Beslut om strejk avslöjas 21 april

Industriarbetsgivarna: ”Vi vill att våra anställda ska ha bra pensioner”

Inget undantag från strejk för PTS

Tjänstemannastrejk avgörs på onsdag

Tjänstemannastrejk skjuts upp

Unionen: SVT uppmanar folk att bli strejkbrytare

Almega vill stoppa strejk för flexpension

Därför bråkar Almega och facken om flexpension

Almega granskar facket

Unionen utvidgar strejkvarsel

Svart i rutan om Unionen strejkar

Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om strejk

Nära strejk för tjänstemän

Tjänstemän laddar för konflikt

”Inte alls nära varandra om flexpension”

Tjänstemän laddar för storkonflikt