STOCKHOLM 20151208 LO:s ordfˆrande Karl-Petter Thorwaldsson Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Janerik Henriksson/TT

– Stefan har gjort det bra. Jag är grymt positiv, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som inte oroas av att statsministern betonade behovet av fler enkla jobb när han presenterade sin nya regering.

– Jag är glad över att vi nu får en minister som har EU och frihandel som fokus, säger Karl-Petter Thorwaldsson. Ann Linde är oerhört påläst och kunnig­. En frihandelsvän, precis som LO är.

En särskild minister för handelsfrågorna behövs, enligt LO-ordföranden, som pekar på förhandlingarna om ett nytt handelsavtal mellan EU och USA, TTIP, som en stor och viktig fråga för Ann Linde.

– Det andra som gläder mig är att Ibrahim Baylan, som behåller energifrågorna, även blir samordningsminister. Han har visat att han är öppen för samarbete, och det behövs i det här parlamentariska läget.

Stefan Löfven sa flera gånger under onsdagens presskonferens att Sverige ”behöver fler enkla jobb”. När handelsfrågorna förs över till Ann Linde får näringsminister Mikael Damberg ett speciellt uppdrag att ta fram fler enkla jobb i dialog med näringslivet, förklarade Stefan Löfven.

Det här välkomnas av borgerliga politiker, bland dem centerledaren Annie Lööf, som tar Stefan Löfvens ord till intäkt för en politisk omsvängning från Socialdemokraterna.

Men Karl-Petter Thorwaldsson är övertygad om att Annie Lööf har fel.

– Det är uppenbart att regeringen driver försvaret av den svenska modellen hårt. Det Löfven säger handlar inte om att vi ska ha ett låglöneträsk.

– Däremot är det legitimt att man tillsammans med parterna vänder på alla stenar för att hitta jobb för flyktinginvandrare. LO har sagt att vi är beredda att förhandla med våra motparter för att skapa vägar in på arbetsmarknaden, inom ramen för den svenska modellen.

Karl-Petter Thorwaldsson sa i samband med sitt första maj-tal att ”LO-medlemmar gillar inte miljöpartister”. Men han är positiv till Peter Eriksson som bostadsminister och Karolina Skog som miljöminister.

– Löfven har valt två väldigt pragmatiska politiker. Som kommunalråd i Kalix har Peter Eriksson visat att han kan hitta breda lösningar, och det behövs i bostadsfrågan.

Arbetet har sökt Mikael Damberg för en kommentar om uppdraget att skapa fler enkla jobb.

LÄS OCKSÅ

Ledare: Upp till bevis för den svenska modellen för ny regering

Blandade fackliga reaktioner på ny regering

Så ser Sveriges nya regering ut