Janne Rudén. Foto: Urban Orzolek

Janne Rudén. Foto: Urban Orzolek

Både Byggnads och Sveriges Byggindustrier välkomnar Peter Eriksson (MP) som ny bostadsminister.

– Sverige behöver en mer offensiv bostadspolitik än vi har haft på ett halvt sekel, sa statsminister Stefan Löfven när han presenterade Peter Eriksson (MP) som ny bostadsminister.

– 700 000 nya bostäder behöver byggas till år 2025. Peter Erikssons uppdrag blir att bygga, och bygga mycket.

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm ser det budskapet som hoppfullt.

– Äntligen har vi en bostadsminister med offensivt uppdrag, säger Johan Lindholm. Nu krävs det handlingskraft, mod och verkstad. Sverige behöver bygga ifatt allt som inte blivit byggt och vi byggnadsarbetare står redo.

Kommentarerna från Sveriges Byggindustrier uttrycker lättnad över att en bostadsminister äntligen är på plats. Björn Wellhagen, näringspolitisk chef vid Sveriges Byggindustrier, säger i ett pressmeddelande:

– Peter Eriksson har erfarenhet av politik på alla nivåer, från kommun till EU-parlament. Med tanke på bostadsmarknadens situation borde det vara en fördel.

– Bostadspolitikens utmaningar handlar framför allt om att öka rörligheten, att underlätta för kapitalsvaga hushåll att ta sig in på bostadsmarknaden och att skapa förutsättningar för att öka byggandet, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef Sveriges Byggindustrier. Små åtgärder kommer inte att lösa hela knuten. Därför hoppas vi nu att Peter Eriksson kommer att få mandat att ta ett helhetsgrepp över bostadspolitiken.

Flera LO-förbund vill avvakta med kommentarer till regeringsombildningen.

– Det kunde ha varit bättre, men också mycket värre. En bra sak är att man kompletterar Mikael Damberg och att han får en något annorlunda roll, säger Sekos ordförande Jan Rudén, som inte hade några förhoppningar om att Stefan Löfven skulle hitta fler ministrar med facklig bakgrund.

Under onsdagens presskonferens talade Stefan Löfven flera gånger om behovet av fler enkla jobb. Näringsminister Mikael Damberg, som lämnar ifrån sig handelsfrågorna till nya EU- och handelsministern Ann Linde, får ett speciellt uppdrag att ta fram fler enkla jobb i näringslivet i dialog med näringslivets företrädare, sa statsministern.

– Det kan man bli lite nervös av, säger Jan Rudén. Men väldigt mycket kan rymmas i begreppet ”fler enkla jobb”. Kärnfrågan är att de enkla jobben ska ge en lön som man kan leva på, den målsättningen måste finnas kvar.

LÄS OCKSÅ

Så ser Sveriges nya regering ut

Sveriges regering - förändringar per departement

Statsrådsberedningen • Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan får ansvar för samordnings- och energifrågor. • Minister för strategi- och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete Kristina Persson entledigas. • Regeringen inrättar en framtidskommitté under Statsrådsberedningen. Arbetsmarknadsdepartementet • Statsrådet Ylva Johanssons titel ändras till arbetsmarknads- och etableringsminister. Finansdepartementet • Civilminister Ardalan Shekarabi får ansvar för e-förvaltning. Justitiedepartementet • Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson får ansvar för vapenexportfrågor. Miljö- och energidepartementet • Miljöminister Karolina Skog tillträder med ansvar för miljöfrågor samt stadsmiljöavtalen, tillika departementschef. • Klimat- och miljöminister Åsa Romson entledigas. Näringsdepartementet • Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson tillträder med ansvar för bostads- och digitaliseringsfrågor. Utrikesdepartementet • Minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat Isabella Lövin får ansvar för internationellt utvecklingssamarbete och klimatfrågor samt är vice statsminister, dock inte ställföreträdande statsminister. • EU- och handelsminister Ann Linde tillträder med ansvar för EU- och handelsfrågor. • Utrikesminister Margot Wallström får ansvar för Nordenfrågor.