STOCKHOLM 20160429 Sten Nordin, vice ordfˆrande i SKL:s fˆrhandlingsdelegation, ordfˆranden i SKL:s fˆrhandlingsdelegation HelÈne Fritzon och Lenita Granlund, avtalssekreterare Kommunal vid fredagens presstr‰ff. LO-facket Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit ˆverens om ett nytt lˆneavtal. De meddelade parterna p en gemensam presstr‰ff p fredagseftermiddagen. Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070

Lenita Granlund. Foto: Jessica Gow/TT

Personliga assistenter behöver trygghet i jobbet och anställningsvillkor som gäller för andra anställda. Det kräver Kommunalarbetarförbundet i en ny rapport kring personliga assistenters anställningsvillkor.

– Inom personlig assistans har ett undantagstillstånd skapats, där dåliga villkor, deltid och obetalda håltimmar blivit norm. Personliga assistenter måste ges möjlighet att få arbeta som alla andra, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare i Kommunal i ett pressmeddelande.

I rapporten ”Arbete på samma villkor som andra – Dags att styra upp den personliga assistansen” har förbundet gått igenom arbetsvillkoren för personliga assistenter.

Rapporten konstaterar att assistenterna oftast är undantagna vanliga arbetsrättsliga regler, vilket innebär att de lätt kan förlora jobbet. Något som är otänkbart på den vanliga arbetsmarknaden.

Förbundet kräver att personliga assistenter ska omfattas av LAS och arbetstidslagen och att det sker en professionalisering av yrket och bransch.

– Vi måste sätta ett tydligare fokus på professionell assistans, där krav på relevant utbildning är en självklarhet. Personlig assistans ska, liksom andra välfärdstjänster, utföras av utbildad personal, säger Lenita Granlund.