Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Foto: Gruvfacket Dev Maden-Is.

Foto: Gruvfacket Dev Maden-Is

120 turkiska gruvarbetare som inte fått sina löner på fyra månader vägrar att lämna gruvan där de hungerstrejkat i en vecka.

Kolgruvan i staden Zonguldak vid Svartahavskusten är under tvångsförvaltning sedan början av april. Bolaget som äger gruvan misstänks ha samröre med en förbjuden oppositionell islamisk rörelse vars ledare lever i exil i USA.

Gruvan väntas gå samma öde till mötes som flera oppositionella medier som blivit tvångsförvaltade under senaste tiden. Samtliga har gått i konkurs kort efter att regeringen konfiskerat dem genom tvångsförvaltning.

Anklagelserna om samröre med den förbjudna rörelsen är ren nonsens enligt gruvfacket Dev Meden-Sen. I själva verket agerar myndigheterna i maskopi med ägaren.

– Tvångsförvaltarna som tagit över bolaget är nära släktingar med ägaren, säger Muhammed Alkis, organisationsansvarig.

Tvångsförvaltningen är alltså inte riktad mot gruvbolaget och har ingenting med politik att göra, enligt facket.

– Tvärtom, säger Muhammed Alkis. Syftet är att rädda arbetsgivaren från flera månaders obetalda löner och en rad övriga skulder till arbetarna som ägaren tvingats betala vid en normal nedläggning.

Med andra blir arbetsgivaren skuldfri när staten går in genom tvångsförvaltning och lägger ner verksamheten på grund av politiska brott.

Esref Okumus