Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Barack Obama med Vietnams president Tran Dai Quang. Foto: AP /Carolyn Kaster

Barack Obama med Vietnams president Tran Dai Quang. Foto: AP /Carolyn Kaster

USA häver sitt vapenembargo mot Vietnam, meddelade president Barack Obama under första dagen av sitt besök i landet.

Boeing har fått en jätteorder från ett vietnamesiskt flygbolag.
Vapenembargot har varit i kraft ända sedan Vietnamkrigets dagar och president Obama gav beskedet att vapenembargot hävs fullt ut på en presskonferens tillsammans med sin vietnamesiske kollega Tran Dai Quang.

Det är det tredje besöket i landet av en sittande amerikansk president sedan krigets slut 1975. De forna fienderna har de senaste åren påtagligt förbättrat sina relationer. Obama sade att han hoppas att hans besök kommer att visa det vietnamesiska folket ”den varma vänskap” som finns mellan de två länderna.

Kinas växande makt i regionen har fört de båda länderna samman och ett hävande av det amerikanska vapenembargot stod högt på dagordningen.

Handelsfrågor och brotten mot mänskliga rättigheter i Vietnam är andra frågor som kommer att diskuteras. Vietnam är en kommunistisk enpartistat som fängslar oliktänkande, förbjuder fackföreningar och kontrollerar media. Obama väntas ta upp mänskliga rättigheter i ett tal i Hanoi under tisdagen.

USA hoppas få en större del av den växande vietnamesiska ekonomin. Under första dagen av Obamas besök undertecknades ett avtal mellan flygbolaget Vietjet och flygplanstillverkaren Boeing om att köpa 100 passagerarplan till ett värde av 11,3 miljarder dollar. Det är det vietnamesiska trafikflygets största enskilda flygplansaffär hittills.

TT