Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Alexander Van der Bellen candidate of the Austrian Greens, left, and Norbert Hofer, candidate for president of Austria's Freedom Party, FPOE, wait during the release of the election results of the Austria presidential elections in Vienna, Austria, Sunday, May 22, 2016. Nearly final results for Austria's presidential election Sunday showed a right-wing politician neck-to-neck race with a challenger whose views stand in direct opposition to his rival's anti-immigrant and Eurosceptic message. (AP Photo/Ronald Zak)

Alexander Van der Bellen och Norbert Hofer. Foto: Ronald Zak/TT

Rösträkningen i Österrikes presidentval blev en nagelbitare under söndag kväll när de två kandidaterna såg ut att ha fått lika många röster.

Det slutliga valresultatet som presenteras under måndagen hänger till stor del på omkring 900 000 poströster som ännu inte har räknats, och som motsvarar 14 procent av landets 6,4 miljoner röstberättigade invånare.

Kampen om presidentposten står mellan den högerpopulistiske FPÖ-kandidaten Norbert Hofer och Miljöpartiets tidigare ledare Alexander Van der Bellen, som ställer upp som oberoende kandidat.

Sprickorna mellan de båda är avgrundsdjupa inom frågor som dominerat valrörelsen: asylrätten, integration och EU:s framtid, enligt den österrikiske statsvetarprofessorn Kathrin Stainer-Hämmerle.

TT