Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Mängder av klusterbomber i Jemen som inte detonerat har lett till ”minfält” för civila, varnar Amnesty International i en ny rapport.

Enligt Amnesty är det den saudiledda koalitionen som släppt bomberna över rebellkontrollerade områden i norra Jemen, och dess allierade uppmanas nu att få koalitionen att upphöra med detta.

Barn finns bland de civila som dödats och lemlästats av klusterbomberna. Det finns enligt Amnesty också stor risk att civila drabbas när de återvänder hem efter den vapenvila som tidigare utlysts.

SE FILM: Vem säljer vapnen i Jemen?

 

 

Kriget mellan regeringslojala styrkor, stödda av en militärallians ledd av Saudiarabien, och de Iranstödda Huthirebellerna har helt slitit sönder Jemen.

Enligt FN har över 6 400 människor mist livet sedan i mars i fjol. Omkring 2,8 miljoner människor är på flykt.

På måndagen dödade en  självmordbombare hminst 20 unga män som köade utanför ett av arméns rekryteringskontor i staden Aden i södra Jemen.

En andra explosion inträffade sedan inne på en militärbas. Det är oklart om det finns döda eller skadade på basen.

Attentatsmannen utlöste sitt bombbälte strax efter han ställt sig i kön utanför rekryteringskontoret i Khormaksar-distriktet, där president Abedrabbo Mansour Hadi och hans regering är baserad.

al-Qaida och Islamiska staten har tidigare tagit på sig attacker mot regeringsstyrkorna som i juli förra året med hjälp av saudiledda flyganfall lyckades återta Aden från de shiitiska Huthirebellerna.

TT