Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

A man walks between election posters of Alexander Van der Bellen, candidate for presidential elections and former head of the Austrian Greens, right, and Norbert Hofer, candidate for presidential elections of Austria's right-wing Freedom Party, FPOE, left, in Vienna, Austria, Monday, May 23, 2016. The Eurosceptic, anti-immigration right-winger Norbert Hofer, and his left-leaning rival are neck and neck in Austria's presidential election a day after polls closed, and officials are now counting absentee ballots to determine who will win. (AP Photo/Ronald Zak)

Foto: Ronald Zak/AP-TT

Alexander Van der Bellen vann mot högerpopulisten Hofer i Österrikes oerhört jämna presidentval, enligt österrikiska medier.

Senaste prognosen, gjord av forskningsinstitutet Sora för mediebolaget Orf, gav Van der Bellen, som tidigare lett De Gröna, ett minimalt försprång. Prognosen låg dock inom den statistiska felmarginalen.

Den högerpopulistiska kandidaten Norbert Hofer erkänner sig dock besegrad i Österrikes presidentval, rapporterar nyhetsbyrån APA.

När resultatet av söndagens röster redovisades av inrikesdepartementet var rollerna omvända. Frihetspartiets (FPÖ) Hofer hade då ett övertag på 144 066 röster mot Van der Bellen. Men i dag återstår 700 000 poströster att redovisa.

Det officiella resultatet får vi veta inom kort, uppger Reuters med hänvisning till Österrikes inrikesdepartement.

Österrikes presidentval brukar sällan väcka någon större uppmärksamhet utanför landets gränser. Även om konstitutionen ger presidenten stora befogenheter har de av tradition sällan använts för att utöva makt.

Men i år har ledare runtom i Europa engagerat sig, eftersom det är första gången en högerextrem politiker kan bli vald till statschef i ett EU-land. Kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, hör till dem som manat väljarna att rösta emot Hofer.

Likt många andra högerpopulistiska politiker har FPÖ-kandidaten ridit på en våg av missnöje med främst migrationspolitiken och EU. Samtidigt har han haft en mjuk framtoning, vilket kan ha bidragit till att han har kunnat nå ut bredare, enligt experter TT har talat med.

TT